- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Van Gog“ najavio beogradske koncerte: „Visoki napon“ će poremetiti Kombank dvoranu

© Sputnik / Lola ĐorđevićĐule Van Gog
Đule Van Gog  - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Članovi „Van Goga“ Zvonimir Đukić Đule i Srboljub Radivojević najavili su i drugi, beogradski koncert pod imenom „Visoki napon“ i obećali da će svojim nastupom „poremetiti Kombank dvoranu“.
Članovi popularne srpske rok grupe „Van Gog“ najavili su danas svoj drugi beogradski koncert koji će se pod nazivom „Visoki napon“ održati 12. marta, dan posle prvog, rasprodatog, i predstavili novi video spot za pesmu „Pipi“ sa albuma „Lavirint“ iz 2009. godine.

Tihi dokaz da postoji rokenrol

Frontmen „Van Goga“, gitarista i pevač Zvonimir Đukić Đule istakao je da je prvi koncert zakazan za 11. mart u Kombank dvorani rasprodat i da nije iznenađen brzom prodajom karata za taj nastup.
„To je pokazatelj i negde tihi dokaz da još uvek postoji publika koja voli rokenrol zvuk, neguje tradiciju i poštuje note na kojima je odrasla. Za 36 godina koliko postoji grupa 'Van Gog' mnogo je generacija odraslo i stasalo a očigledno i ostalo verno zvuku rokenrola.“
Đule se osvrnuo i na prethodni koncert „Van Goga“ urađen za vreme karantina koji trajao 12 sati, a onlajn ga je pratilo 650.000 ljudi, kao i na dvadesetpetogodišnjicu koncertnog albuma „No koment“.
„Tih 12 sati koje smo svirali bio je jedan potez da zajedno sa publikom provedemo jednu od noći u druženju. Bili smo, naravno, u kontaktu s publikom tokom pandemije često i dugo, ali okrenuli smo se novom trenutku. 25 godina od 'No komenta' je zapravo, povod ovih koncerata 'Visoki napon', da proslavimo energiju koju smo tad podelili s publikom“.

„Visoki napon“ – vangogovskim bojama protiv sivila svakodnevice

Dodao je da nijedan koncert nije bio isti, tako da ni dva predstojeća neće biti ni slična prethodnim i naglasio da „snaga i jačina 'No komenta' iz 1997. godine i dan danas odzvanja u našim ušima gde god da krenemo“.
„Na tom albumu pesme nisu bile potpisane svojim nazivima već bojama. Boje su simbolikom predstavljale energiju koje su pesme nosile sobom. Takođe na ova dva koncerta visokog napona pesme nećemo zvati svojim imenom već našim vangogovskim bojama, kroz note i stihove želimo da zajedno s publikom da obojimo sivilo svakodnevice i da damo jedan novi pečat posle tišine koja je bila dve godine suđena svima nama.“
Bubnjar „Van Goga“ Srboljub Srba Radivojević podsetio je na prethodni, akustični koncert grupe održan pre tri godine u Kombank dvorani, nekadašnjem Domu sindikata, koji je, prema njegovim rečima, bio specifičan.
„Od prvog sekunda koncerta osećali smo se kao da smo svirali kod nas u dvorištu ili u kući. Odlična je bila reakcija publike, fenomenalna atmosfera i baš zbog toga smo rešili da ponovo radimo u Kombank dvorani. Mislim da je sala idealna za to – ko igra, igraće, ko neće može da sedi i da uživa u koncertu.“

Bez dodvoravanja publici: Poremetićemo Kombank dvoranu

Đule je dodao da se tokom višegodišnje karijere „Van Gog“ nikad nije dodvoravao publici i da su bili tvrdoglavi i svoji i da su takvi ostali.
„Volim da kažem da s obzirom na naše biološke godine ne sviramo adekvatnu muziku koja priliči našim godinama, ali to je ono kad neko divlje dete u vama ostane uvek dete i kad zvuk Srbinog bubnja može da me pokrene iz najdublje letargije, tuge ili da oboji moju sreću još jačim nijansama, onda je to nešto i što se zove kumstvo i prijateljstvo i bend zauvek. Da nema Srbe u celoj ovoj priči tokom 36 godina, onda moja gitara ne bi tako rifovima režala“.
Dodao je da je dobro što ne slušaju istu muziku, ne vole ista pića i isti tip žena, ali zato kad sednu u kombi i „podele turneju u hotelskim sobama“, povratak kući opet budi jednu nostalgiju.
„Koncert koji spremamo u Kombank dvorani biće za nas jedan nesvakidašnji i do sada neizvedeni akrobatski nastup. Uz činjenicu da je Kombank dvorana poznata po svojoj akustici, poremetićemo tu akustiku dodatnim razglasom, dodatnim vizuelnim i svetlosnim efektima“.
Đule je obećao da će čitave koncerte odsvirati u „jednom dahu“ i zamolio je publiku da im ne zameri ako malo duže potraju.
„Van Gog“ je predstavio spot za pesmu „Pipi“ sa albuma „Lavirint iz 2009. godine. Snimatelj spota u kome se grupa ne pojavljuje bio je Mane Šijan, a učesnici igre senki u toj video priči su umetnici Lutkarskog pozorišta iz Niša.
Zvonimir Đukić Đule, frontmen grupe Van Gog i Momčilo Bajagić Bajaga, frontmen grupe Bajaga i instruktori u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
KULTURA
Preživeli smo, pobedili smo! Bajaga i Đule Van Gog dočekuju Novu godinu na Sputnjiku /video/
Maša RAdović i Đule Van Gog - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2019
Đule Van Gog: Dok je lidera pajaca na svetskoj sceni — neće doći do belaja (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala