- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preživeli smo, pobedili smo! Bajaga i Đule Van Gog dočekuju Novu godinu na Sputnjiku /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićZvonimir Đukić Đule, frontmen grupe Van Gog i Momčilo Bajagić Bajaga, frontmen grupe Bajaga i instruktori u studiju Sputnjika
Zvonimir Đukić Đule, frontmen grupe Van Gog i Momčilo Bajagić Bajaga, frontmen grupe Bajaga i instruktori u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Momčilo Bajagić Bajaga i Zvonimir Đukić Đule sastali su se u studiju Sputnjika u novogodišnjem izdanju emisije „Orbita kulture“. Legende pop i rok muzike sumirali su godinu za nama, otkrili planove za budućnost, govorili jedan o drugom i na kraju se latili – gitare.
Da među velikim muzičarima koji decenijama stvaraju hitove i pune stadione ne postoji ni najmanja trunka rivaliteta ni zavisti, već naprotiv, poštovanje i naklonost, svedoče dve muzičke zvezde, koje je Sputnjik ugostio u svom studiju povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

Pobedili smo 2021!

„Preživeli smo, pobedili smo 2021! Mislio sam da će biti mnogo gora kako je krenula, a ispalo je da je bila jedna od godina u kojoj smo radili možda više nego u onim normalnim vremenima pre pandemije“, osvrće se Bajagić.
Prema njegovim rečima, iz nekog inata, Bajaga i Instruktori su letos održali čak 24 koncerta, među kojima i nastup sa grupom „Riblja čorba“ u čast pokojnog Miše Aleksića, a snimili su i album „Ovaj svet se menja“.

„Uradio sam muziku za film Duška Kovačevića 'Nije loše biti čovek' koji baš sada ima premijeru, mjuzikl u Pozorištu na Terazijama 'Sa druge strane jastuka' i muziku za predstavu 'Mačor u čizmama' pozorišta Boško Buha. Tako da je ova godina bila baš – vau“, zaključuje Bajaga.

S druge strane, frontmen grupe Van Gog, Zvonimir Đukić Đule ističe da će godinu za nama pamtiti po divnim trenucima, dragim ljudima i vremenu provedenom u studiju.
„Držali smo koncerte preko leta, ali smo bili fokusirani na studijsku kreaciju. Korona nam je odnela prijatelje, ljude koje volimo. Žao mi je svih ljudi koji su nas napustili tako neplanirano i rano. Pošast je uzela i čistila sve pred sobom. Mi smo u studiju, kako to volimo da kažemo, punili špajz nekim novim tekstovima i nekim novim pesmama. Drago mi je da iz ove 2021. godine izlazim sa novim pevačkim iskustvom. Bajaga je napisao jedan fantastičan tekst koji sam otpevao. Nikada do sada nismo imali prilike da sarađujemo. Momčilo Bajagić je veliki umetnik, veliki pesnik. Kada bismo se svi mi zajedno skupili na jednom mestu, teško bismo dostigli sve to kreativno što je on postigao za sve ove godine. U Novu 2022. ulazimo sa malo planova, ali sa puno želja“, otkriva Đule koji je sa svim bendom ove godine obeležio 35 godina postojanja.

Kako je ruska pesma postala hit „Pada vlada“

O višedecenijskoj saradnji sa našim dramskim piscem Dušanom Kovačevićem, u čijem najnovijem filmu „Nije loše biti čovek“ ponovo potpisuje muziku, Bajagić kaže:
„Stvarno nisam znao kako izgleda kada veliki dramski pisac piše tekst za pesmu dok nismo radili na filmu 'Profesionalac'. Duško donese tekst i totalno zna sve o njemu. Meni je to bilo prvo čudno, a posle pogledam, i nije to loše napisano. Pored toga što, naravno, zna da piše, on ima neverovatan osećaj za metriku i rimu i nekako ne možeš sad ti bolje od njega da napišeš tekst za njegov film koji on vidi u glavi.“
Bajaga ističe da Kovačević gotovo nikada nije imao zamerku na muziku koju je on komponovao i da se nije mešao u njegov deo posla.
„Njemu se sviđa kako ja radim muziku. Najveći uspeh sa Duškom do sada mi je bila pesma 'Pada vlada'. Uopšte ne znam kako sam `uvalio` da sve te reči koje je on napisao stoje na tom mestu. Praktično sam čitavu glavnu liniju uzeo iz jedne ruske pesme čiji tekst nikakve veze nema sa tekstom 'Pada vlada', ali svaki slog mi se uklapao na muziku“, priseća se Bajaga.

Ima studija, nema olovke i papira

Na pitanje ima li danas mladih bendova za čiji se koncert traži karta više i kako ocenjuju srpsku muzičku scenu, Đule kaže:
„Ima fantastičnih muzičara, bendova i umetnika u svakom domenu. Ali u domenu muzike - nema pesama. Ima tehnologije, svako ima svoj studio, svako ima mogućnost da snimi pesmu. Ali nažalost, deficit autora je i u tekstuelnom i u muzičkom smislu. Jer na kraju krajeva, vreme će proći i posle nas će ostati pesme. Bajaga je potpisao jedno vreme za sva vremena. Tu su Bora Čorba i Đorđe Balašević. To su sve ozbiljni kalibri ljudi. Ni malo nije naivno napisati toliki broj hitova, toliki broj pesama i izneti na svojim plećima sa osmehom na licu sve te turneje i koncerte. Danas nema olovke, nema papira. Nema teksta koji će da peva i staro i mlado i koji će ostati za našu decu i unuke.“
S druge strane, Bajaga smatra da u Srbiji postoji kvalitetna alternativna muzička scena, ali da im mediji ne posvećuju dovoljno pažnje.
„Oni su toliko različiti među sobom, imate bendove poput I-pleja, pa imate puno hevi – treš – metal grupa, s druge strane postoje muzičari koji sviraju rege. Veoma različitih bendova ima, ali ima ih. Ima talentovanih, lepih klinaca sa pristojnim instrumentima, ali, prosto, nemaju gde da se promovišu“, ocenjuje Bajagić.
Na ovu konstataciju, nadovezao se Đukić:
„Bio sam u prvom redu na Bajaginom koncertu, odnosno 'Riblje čorbe', na Tašmajdanu davne 1978. godine. Tada su mediji i omladina bili fokusirani na ono što se zove kvalitet. Svi su imali svoju publiku, ali se vremenom dogodilo da su mediji prestali da ukazuju poverenje mladom i talentovanom čoveku. Nestali su.“
Frontmen Van Goga ne krije da žali što neki od Bajaginih najlepših stihova nisu njegovi, ali ističe da su ipak njihovi muzički pravci prilično različiti.
„Kroz vreme za nama, ja sam uglavnom slikao stanja. Pravio sam velike greške, što obično biva kada si buntovan i lud i kada sviraš sa 120 decibela na bini. Tako je to bilo do poslednjih desetak godina. Onda nas je Sale Habić preusmerio na to da svaki stih mora da ima neku sliku, nekog smisla. Počeo sam da vodim računa o tome. Ako bih vam rekao da od Bajaginih iks, ipsilon pesama žalim što nisam napisao iks, iks, iks, ipsilonstihova možda mi ne biste poverovali, ali to je zaista istina i bez laskanja“, ukazuje Đukić.
Bajaga je, sa druge strane, istakao da mu je omiljena pesma grupe Van Gog „Mama“, koju je tokom emisije Đule i odsvirao i otpevao na gitari.

„Sada ćemo se osećati loše mnogo manje“

Tokom razgovora dotakli smo se i najnovije Bajagine numere „Hotel Jugoslavija“, dueta sa alternativnim rok bendom I – plej.
„Maju Cvetković, osnivača i pevačicu grupe I – plej, smo malo naterali da peva. Ona je uglavnom do sada vikala na svojim pločama, takav im je bio fazon. I ja to poštujem, ali ispalo je onda odjednom da nam se na refrenu mnogo lepo slažu glasovi. Veoma mi je drago da smo to uradili. Ona je talentovana i vredna i stvarno se potrudi oko svega. Pisala je tekst, ja sam joj malo pomagao. Ali odlične rifove je pravila, ona stvarno dobro svira bas gitaru, što je neobično jer je žensko“, kaže Bajaga.
Đule konstatuje da su Bajaga i Maja dobar spoj pošto su u pitanju krajnosti.
„Majina fenomenalna alternativa i Bajaga u svojoj posebnosti. Lepota novog vremena je da se te krajnosti u svom usavršavanju spoje i u tom spajanju se rađa fuzija lepote i ljubavi na neki potpuno deseti način“, zaključuje roker.
Na pitanje kojim bi stihom ispratili 2021, a kojim dočekali 2022. godinu, Đule je uzeo gitaru i zapevao jedan od svojih najvećih hitova, a Bajaga poručio onako spontano, iz glave:
„Konačno je prošlo ovo s*anje, sada ćemo se osećati loše mnogo manje!“
Dušan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
DRUŠTVO
Dušan Kovačević: Užas je zahvatio celu planetu – ovo je nova velika civilizacijska tragedija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala