Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković uoči nove runde dijaloga u Briselu: Insistiraćemo na ZSO i izlasku Srba na izbore

© Tanjug / TARA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je dijalog jedini način da se reše sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine, ali da prištinska strana u poslednjih šest meseci pokušava da dovede dijalog do potpunog apsurda.
Petković je uoči današnje nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, rekao za RTS da će srpska delegacija u Briselu insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, ali i na pitanjima nestalih, pravosuđa i slobode kretanja, kao i da se Srbima na Kosovu i Metohiji omogući da izađu na izbore 3. aprila.
Naglasio je da je Beograd apsolutno posvećen dijalogu i da insistira na razgovorima jer je to, smatra, jedini način da se reše sva otvorena pitanja.
„Insistiraćemo na formiranju ZSO. U aprilu se navršava devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a mi još nemamo formiranu ZSO koja treba da obezbedi prava za srpski narod na KiM“, rekao je Petković koji predvodi delegaciju Beograda, dok će na čelu prištinske delegacije biti zamenik premijera privremenih institucija u Prištini Besnik Bisljimi.
Na konstataciju da američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, takođe, traži od Prištine da formira ZSO, ali da kaže da ne sme da liči na Republiku Srpsku i podriva suverenitet prištinskih vlasti, Petković je kazao da se kao glavni pregovarač Beograda drži isključivo sporazuma u kojem jasno stoji koje su nadležnosti i ciljevi ZSO.
Primetio je da, kada se Beograd pozove na taj dokument, iz Prištine se odmah pozivaju na odluku tzv. ustavnog suda u Prištini koji je odbacio odredbe iz 2015. godine, odnosno 22 člana opštih principa koji govore o formiranju ZSO.
„Kada im treba, pozivaju se na njihov tzv. Ustavni sud, a kad im to ne odgovara, kao po pitanju manastira Visoki Dečani i vraćanju 24 hektara zemlje, čujemo Kurtija koji tu odluku Ustavnog suda iz 2016. godine naziva odlukom Miloševićevog režima“, rekao je Petković.
Naveo je da je Kancelarija sve vreme u kontaktu sa igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem i sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i da su obavestili međunarodne partnere o pokušaju negiranja postojanja tog srednjovekovnog manastira.
„Nije tek tako manastir, koji se nalazi na listi Uneska, skinut sa Gugl mape. To je jasan pokazatelj da neko ne želi da se tu nalazi manastir Visoki Dečani“, rekao je Petković.
Dodao je da su od 2020. godine bila četiri pokušaja granatiranja manastira i da bi, da nema Kfora, manastir bio sravnjen sa zemljom, preneo je Tanjug.
Raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su manastirsku slavu u Visokim Dečanima. - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
SRBIJA
Novi potez protiv srpske svetinje - u ponudi Dečana nema - Visokih Dečana /foto/
Specijalni američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
SRBIJA
Dijalog Beograda i Prištine klinički mrtav: EU pokušava da ga priključi na aparate - ključ je u UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala