- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nisu uklesani u kamenu“: Kako je ukrajinska politička vrhuška govorila o Minskim sporazumima

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je na ključne izjave ukrajinskog rukovodstva i zvaničnika koji su godinama odbijali da poštuju i realizuju Minske sporazume.
„Odnos ukrajinske političke vrhuške prema Minskim sporazumima. Kada se budu žalili i govorili da su se striktno pridržavali tog dokumenta, podsetite ih na njihove izjave“, napisala je Zaharova na Telegramu.
Ona je prvo navela izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog od 13. decembra 2019. godine.
„Nismo mi kao tim potpisali Minske sporazume, nego mi kao vlast treba da ispunimo uslove na koje je pristala tadašnja vlast. Ali siguran sam da možemo da promenimo neke stvari i da ćemo ih promeniti“, rekao je tada Zelenski.
Zamenik premijera Ukrajine, ministar za pitanja reintegracije privremeno okupiranih teritorija Aleksej Reznjikov, 9. jul 2020. godine:
„Što se tiče Minskih sporazuma, citiraću (tadašnju nemačku kancelarku) Angelu Merkel: nisu uklesani u kamenu. Oni danas ne odgovaraju situaciji u kojoj se nalazila Ukrajina kada je sklapala te sporazume kao političko-pravne dogovore. Danas su već istekli rokovi koji su bili predviđeni u Minskim sporazumima (2014-2015. godina) i ti Minski sporazumi nisu realizovani“.
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov, 31. januar 2021. godine:
Sprovođenje Minskih sporazuma znači uništavanje zemlje. Kada su potpisivani na nišanu ruskog oruđa, dok su Nemačka i Francuska to gledale, već je bilo jasno svim razumnim ljudima da je nemoguće sprovođenje tih dokumenata. Ako budu insistirali na realizaciji Minskih sporazuma u sadašnjem obliku, to će biti veoma opasno za našu zemlju“.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, 26. april 2021. godine:
„Učestvujem u procesu koji je razrađen pre mog dolaska na dužnost predsednika. Minski proces bi u sadašnjoj situaciji trebalo da bude fleksibilniji. On treba da služi aktuelnim ciljevima, a ne onima iz prošlosti. Postoje dve opcije: možemo da izmenimo minski format, da ga korigujemo ili možemo da iskoristimo neki drugi format. Brzina je bitna. Tempo ovog procesa je važan, jer svakog dana gubimo ljude“.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, 2. februar 2022. godine:
„Ne želim da govorim o odredbama Minskih sporazuma. Nisam zadovoljan svim odredbama. Imamo drugačiji stav po pitanju redosleda realizacije pojedinih stavki“.
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba, 4. februar 2022. godine:
„Minski sporazumi ne mogu biti realizovani pod uslovima Rusije koji se zasnivaju na direktnom dijalogu Ukrajine i pojedinih regiona Donjecke i Luganske oblasti koji nam nameću i koji se, mogu da potvrdim, na svim sastancima, na svim nivoima veoma jasno odbacuje“.
„Nećemo ući u direktan dijalog sa takozvanim DNR i LNR. To nije predviđeno Minskim sporazumima. Pokušaj uspostavljanja takvoj dijaloga je isključivo interes Rusije kako bi se oslobodila statusa strane u sukobu i kako bi se pretvorila u posrednika“.
Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, 15. februar 2022. godine:
Od danas Ukrajina ima puno pravo da odustane od svojih obaveza. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je davno, još za vreme predizborne kampanje, obećao da će predložiti drugi format“.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
RUSIJA
Moskva: Pitanje granica LNR i DNR će se tek rešavati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala