- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Pitanje granica LNR i DNR će se tek rešavati

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da prvo treba ratifikovati sporazum o prijateljstvu, a zatim razgovarati o tome u kojim granicama Rusija priznaje LNR i DNR.

„Hajde ipak da pustimo naše zakonodavce da danas odigraju svoju ulogu i pustimo da se realizuje pravni proces (ratifikacija sporazuma)“, odgovorila je Zaharova na pitanje u kojim granicama Rusija priznaje LNR i DNR.

Takođe je saopštila da je Moskva dugi niz godina pozivala i podsticala na realizaciju Minskih sporazuma.
Kako je konstatovala u emisiji „Solovjov lajv“ na Jutjubu, Rusija polazi od toga da su Minski sporazumi prestali da budu relevantni za vlasti u Kijevu.
Prema rečima Zaharove, u odluci Rusije da prizna nezavisnost LNR i DNR nema emocija, ali je očigledno da je Zapad lišen svake empatije i razumevanja suštine pitanja.
Komentarišući mogućnosti sastanka šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena nakon priznanja LNR i DNR, ona je istakla da je Moskva spremna za pregovore i diplomatiju.

Priznanje nezavisnosti stavlja tačku na stradanja ljudi

Priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike, ratifikacija sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći trebalo bi da zaustave stradanje Rusa i sunarodnika koji tamo žive, rekao je predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.
On je istakao da će danas Duma razmotriti pitanje ratifikovanja sporazuma koji je potpisan između Rusije i LNR i DNR.
„U situaciji kada se nalazimo pred humanitarnom katastrofom, vidimo kako je na desetine hiljada izbeglica, žena, dece primorano da napušta svoje kuće, jedini izbor je da se donese ta odluka“, istakao je on.
Volodin dodaje da je Rusija dugo tražila od Ukrajine da poštuje Minske sporazume, „ali ih je Kijev precrtao kada je pokrenuo vatrena dejstva na civile u Donbasu“. On je konstatovao da su SAD zainteresovane za to da taj sukob traje, te da evropske zemlje nisu bile u stanju da utiču na ta pitanja.
Prema mišljenju Volodina, ograničavajuće mere protiv Rusije će biti uvedene u svakom slučaju, kao što su se i ranije uvodile bez ikakvih razloga.
„SAD i njihovim satelitima-saveznicima snažna Rusija ne treba“, zaključio je on.
Prethodno je ruski lider potpisao dva ukaza kojima se priznaju Luganska i Donjecka Narodna Republika. On je naložio izvršnim vlastima da što pre ratifikuju te dokumente. Putin je izrazio uverenje da će narod Ruske Federacije podržati odluku o priznanju LNR i DNR.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
RUSIJA
Putin naložio ruskoj vojsci da osigura mir u LNR i DNR, prethodno potpisao ukaz o priznanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala