- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

London uputio protestnu notu ruskom ambasadoru zbog dešavanja u Ukrajini: Rusija da povuče trupe

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaVestminsterska palata i most u Londonu
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Britanski Forin ofis uručio je protestnu notu ruskom ambasadoru u Velikoj Britaniji Andreju Kelinu zbog navodnog „kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine“.
„Pozvali smo danas ambasadora da istaknemo da takva dejstva krše međunarodno pravo. Velika Britanija ponavlja da je njena posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Ukrajine nepokolebljiva i insistira da Rusija mora odmah da povuče svoje trupe“, navodi se u saopštenju.
U britanskom Ministarstvu su upozorili da Rusiju očekuju nove sankcije ako ne povuče svoje trupe, koje su navodno raspoređene na teritoriji Donjecke i Luganske Narodne Republike i počnu striktno da poštuju međunarodne obaveze.
„Jasno smo stavili do znanja ruskom ambasadoru da će Rusija platiti cenu za svoje postupke daljim sankcijama ako ne povuče svoje trupe“, istakli su u Forin ofisu.

London spreman na nešto više od sankcija

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je da je London spreman da ide dalje u sankcijama Rusiji.
„Spremni smo da idemo mnogo dalje ako Rusija ne odstupi od ivice propasti. Ograničićemo mogućnosti ruske države i ruskih kompanija da privlače sredstva na našim tržištima, zabranićemo izvoz niza visokotehnološke robe i dodatno izolovati ruske banke od svetske ekonomije“, istakla je Trasova.
„Velika Britanija će takođe uvesti sankcije onim članovima Dume i Saveta Federacije koji su glasali za priznavanje nezavisnosti Donjecka i Luganska, što je grubo kršenje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine. Osim toga, narednih nedelja ćemo produžiti teritorijalni sankcije uvedene Krimu, na teritoriju koju ne kontroliše vlada (Ukrajine) u takozvanim samoproglašenim republikama Donjecka i Luganska. Nijedno privatno lice ili britansko preduzeće neće moći da posluje sa ovom teritorijom dok ona ne bude vraćena pod kontrolu Ukrajine“, objasnila je ministarka.
Osim toga, u slučaju „daljih agresivnih dejstava Rusije protiv Ukrajine“, London ima spreman „paket daljih sankcija bez presedana spreman za primenu“ koji uključuje širok spektar mera usmerenih na ruski finansijski sektor i trgovinu.
„U sklopu toga, ako Rusija ne pođe na deeskalaciju, Velika Britanija će uskoro uvesti zakone koji će, između ostalog, sprečiti Rusiju da izdaje suvereni dug na britanskim tržištima“, dodala je Trasova.

Džonson: Invazija na Ukrajinu

Prethodno je britanski premijer Boris Džonson izjavio da se ruske trupe nalaze u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, što se, kako je rekao, može smatrati „invazijom“.
„Kremlj je izjavio da će ruske trupe ući na teritoriju nepriznatih republika pod maskom mirovnih snaga i od tada se viđaju ruski tenkovi i oklopni transporteri. Donji dom ne treba da sumnja da je razmeštanje ovih snaga na teritorija suverene Ukrajine jednako ponovnoj invaziji na ovu zemlju“, rekao je Džonson, govoreći u parlamentu.
Džonson je napomenuo da će vlada kraljevstva nastaviti da diplomatskim putem traži izlaz iz trenutne krize između Rusije i Zapada.
Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio da je Rusija spremna da pruži vojnu pomoć DNR i LNR u slučaju pretnje, ali da trenutno nema govora o slanju trupa tamo.
Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava.
Rukovodstvo Donjecke i Luganske Narodne Republike apelovalo je ranije na Putina da prizna njihovu nezavisnost. Putin se u ponedeljak, posle vanredne proširene sednice Saveta bezbednosti, obratio građanima Rusije, rekavši da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR, jer oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja i bezakonja nisu priznali i ne priznaju nijedno drugo rešenje sukoba u Donbasu, osim vojnog. Odmah nakon obraćanja, predsednik je u Kremlju potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR.
Potpisivanje ukaza o priznanju LNR i DNR - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
SVET
Putinova odluka o priznanju DNR i LNR dočekana na nož: Zapadni svet obećava oštar odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala