- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Putinova odluka o priznanju DNR i LNR dočekana na nož: Zapadni svet obećava oštar odgovor

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPotpisivanje ukaza o priznanju LNR i DNR
Potpisivanje ukaza o priznanju LNR i DNR - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost LNR i DNR izazvalo je veoma negativnu reakciju zemalja NATO-a i njihovih partnera. Na Zapadu su odluku okarakterisali kao kršenje međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Obećavaju Rusiji kolektivni odgovor.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon jučerašnjeg obraćanja ruskim građanima, koje je trajalo skoro sat vremena, objavio odluku o priznanju nezavisnosti Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR). Ukazi o priznanju, kao i sporazumi o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa DNR i LNR, su potpisani 21. februara. Očekuje se da će Državna duma ratifikovati dokumente tokom današnjeg dana, a kasnije će Savet Federacije odobriti nacrt zakona o ratifikaciji.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim „odlučno osudio“ odluku o ruskom priznanju DNR i LNR. Američki predsednik je već potpisao ukaz o sankcijama protiv trgovine i investicija u DNR i LNR, kao i o blokadi imovine lica koja su povezana sa republikama Donbasa. Paket mera koje su SAD pripremile u slučaju napada Rusije na Ukrajinu za sada nije aktiviran.
Kanada takođe „odlučno osuđuje“ rusko priznanje republika Donbasa i namerava da uvede sankcije.

„Kanada će sa svojim partnerima i saveznicima čvrsto odreagovati na ovo nedopustivo nepoštovanje međunarodnog prava. Spremamo se da uvedemo ekonomske sankcije koje će biti odvojene od onih koje su pripremljene kao odgovor na bilo kakvu dalju vojnu invaziju Rusije u Ukrajini“, saopštila je ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli na Tviteru.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je rusko priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike nazvao „tužnim znakom“ i „očiglednim kršenjem međunarodnog prava“.

„To je grubo narušavanje suvereniteta i integriteta Ukrajine“, izjavio je britanski premijer.

Prema mišljenju Džonsona, Putinova odluka „učinila je neizvodljivim Minske sporazume i proces“. London će danas objaviti nove sankcije protiv Rusije kao odgovor na priznavanje DNR i LNR. Prema pisanju britanskih medija, za sada nije reč oštrom paketu sankcija koji je spreman u slučaju „invazije“ Rusije na Ukrajinu.
Predsednik Francuske Emanuel Makron je osudio rusko priznanje DNR i LNR i pozvao da se uvedu „ciljane evropske sankcije“. Takođe se založio za održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN. Po mišljenju vlasti Francuske, priznavanjem DNR i LNR „Rusija je narušila međunarodne obaveze i suverenitet Ukrajine“.
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Anabela Berbok kazala je da je Rusija priznanjem republika Donbasa narušila suverenitet Ukrajine, te da je to „nedopustivo kršenje međunarodnog prava i težak udarac diplomatskim naporima za mirno rešavanje problema“. Ona je pozvala Rusiju da poništi odluku o priznanju, upozorivši da će Nemačka i međunarodni partneri „odreagovati na to kršenje međunarodnog prava“.
Premijer Poljske Mateuš Moravecki je odluku predsednika Rusije o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR nazvao „činom agresije protiv Ukrajine, konačnim odbacivanjem dijaloga i nedopustivim kršenjem međunarodnog prava“. On je apelovao da se sazove sednica Evropskog savet, te da se odgovori momentalnim sankcijama.
Kina pozdravlja sve napore usmerene na rešavanje ukrajinskog problema diplomatskim putem, uzimajući u obzir postojeće zabrinutosti i poziva sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu dovesti do eskalacije situacije, izjavio je stalni predstavnik Kine Čang Đun na zasedanju Saveta bezbednosti UN .
Predsednica Moldavije Maja Sandu osudila je rusko priznanje DNR i LNR.

„To je očigledno u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Moldavija i dalje čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica“, napisala je Sandu na Tviteru.

Odluku Rusije je osudila i Finska.

„Finska osuđuje jednostrani čin koji narušava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Priznanje separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini je ozbiljno kršenje Minskih sporazuma“, rekao je predsednik zemlje Sauli Niniste.

Prema njegovim rečima, Finska će se priključiti kolektivnom odgovoru Evropske unije.
I predsednik Rumunije Klaus Johanis oglasio se povodom priznanja nezavisnosti DNR i LNR od strane Rusije.

„Rumunija odlučno osuđuje rusko priznavanje nezavisnosti DNR i LNR. To je nedopustivo kršenje međunarodnog prava na koje bi trebalo da usledi najoštrija reakcija međunarodne zajednice. Čvrsto podržavamo ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet“.

Gruzija takođe podržava teritorijalni integritet Ukrajine i osuđuje odluku o priznanju DNR i LNR, izjavila je predsednica Gruzije Salome Zurabišvili.

„Gruzija strogo osuđuje rusko ‘priznanje’ Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine, što je ponavljanje scenarija čiji je rezultat bio okupacija 20 odsto naše teritorije“, napisala je na Tviteru Zurabišvili.

Ministar spoljnih poslova Kazahstana Muhtar Tleuberdi je isključio mogućnost priznanja LNR i DNR.

„Uveravam vas da pitanje o priznavanju DNR i LNR od strane Kazahstana nije na dnevnom redu. Polazimo od osnova međunarodnog prava i osnovnih principa povelje UN“, rekao je on i dodao da će Savet bezbednosti Kazahstana uskoro izraditi zvaničan stav zemlje.

Ko je podržao odluku Rusije

Podršku odluci Rusije da prizna nezavisnost DNR i LNR izrazile su Južna Osetija i Abhazija koje su i same delimično priznate države. Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov rekao je da je rusko priznanje suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike „očekivana, osnovanona i opravdana odluka“. Lider Abhazije Aslan Bžanija je izjavio da je odluka Putina „pravična i da se zasniva na adekvatnoj proceni geopolitičke realnosti i da je u skladu sa savremenim izazovima i pretnjama“.
Sirija takođe podržava odluku Rusije o priznavanju nezavisnosti LNR i DNR, saopštio je ministar spoljnih poslova Sirije Fejsal Mikdad.

Međunarodne organizacije osudile potez Moskve

Međunarodne organizacije i savezi su, pored brojnih zapadnih zemalja, takođe osudili rusko priznanje suvereniteta DNR i LNR.
Evropska unija smatra da je ovo priznanje kršenjem međunarodnog prava i planira da čvrsto i odlučno odgovori.

„Priznanje dva separatistička regiona u Ukrajini je nedopustivo kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i Minskih sporazuma“, napisala je na Tviteru šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Isto je juče objavio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je sa svoje strane izrazio zabrinutost zbog odluke Rusije o priznanju DNR i LNR.

„Generalni sekretar smatra da je odluka Rusije narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine“, navodi se u saopštenju predstavnika generalnog sekretara UN Stefana Dižarika. Prema njegovim rečima, Gutereš je ukazao da taj „korak protivreči principima povelje UN“.

On je pozvao na mirno rešavanje situacije oko Ukrajine u skladu sa Minskim sporazumima i istakao da bi sve strane „koje imaju veze sa situacijom trebalo da se usredsrede na napore kako bi se osigurao momentalni prekid vojnih operacija, zaštita civila i civilne infrastrukture“.
Predsednik OEBS-a i ministar spoljnih poslova Poljske Zbignev Rau je takođe osudio odluku Putina i pozvao Rusiju da se uzdrži od „invazije“ na Ukrajinu.

„Što se tiče odluke predsednika Putina, mi izražavamo našu nepokolebljivu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine u međunarodno priznatim granicama. Pozivamo Rusiju da se uzdrži od bilo kakve vojne intervencije radi sprovođenja ove tužne odluku i da uzme u obzir dugoročne posledice po međunarodne odnose“, napisao je Rau na Tviteru.

Specijalni predstavnik OEBS-a u Ukrajini i u Trilateralnoj kontakt grupi, ambasador Miko Kinunen je istakao da je važno da „današnja odluka ne dovede do novih vojnih akcija i krvoprolića“. On je dodao da je i dalje spreman da nastavi dijalog o mirnom rešavanju u formatu Trilateralne kontakt grupe i napomenuo da „diplomatija i pregovori nemaju alternativu“.
Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Tini Koks je pozvao Rusiju da povuče odluku o priznanju DNR i LNR i da nesporazume reši putem dijaloga.

„Priključujem se izjavi generalne sekretarke Saveta Evrope Marije Pejčinović Burić o tome da je rusko priznanje takozvanih ‘narodnih republika’ Donjecke i Luganske oblasti narušavanje međunarodnog prava i predstavlja jednostrano narušavanje Minskih sporazuma koji su jedina osnova za regulisanje konflikta u Donbasu“, navodi se u izjavi.

Koks je takođe saopštio da ima nameru da predloži Skupštini da hitno razmotri to pitanje na zasedanju u Berlinu koje se održava 11. marta.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je takođe osudio odluku Rusije o priznavanju DNR i LNR. Prema njegovim rečima, takva odluka takva „potkopava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništava napore usmerene na rešavanje sukoba i krši Minske sporazume“. Stoltenberg je pozvao Rusiju „da izabere put diplomatije i povuče svoje trupe iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim obavezama“.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
RUSIJA
Ruski ambasador pri UN: Ključno naći način da se izbegne rat, novi masakr u Donbasu nećemo dozvoliti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala