- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Kijev od 2014. godine ne predstavlja ceo ukrajinski narod

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Pravo na suverenitet treba poštovati samo onim državama koje predstavljaju ceo narod koji živi na njihovoj teritoriji, a Ukrajina nije jedna od njih od 2014. godine, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov televiziji „Rusija 24“.

„Ako se govori o principu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jedan od ključnih dokumenata koji svi pravnici smatraju osnovom za tumačenje Povelje UN je deklaracija o principima međunarodnog prava koja se odnosi na prijateljske veze između naroda. Nikad nigde ova deklaracija nije bila dovedena u pitanje“, rekao je ministar.

On je naglasio da se, u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u ovoj deklaraciji ističe da se ona mora „strogo poštovati u odnosu na sve države koje u svom praktičnom delovanju poštuju princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, a kao rezultat toga imaju vlast koja predstavlja sve ljude koji žive na ovoj teritoriji, bez obzira na rasu, veru i boju kože.
„Mislim da niko ne može da tvrdi da ukrajinski režim, počevši od državnog udara 2014. godine, predstavlja ceo narod koji živi na teritoriji ukrajinske države“, dodao je ministar.
Lavrov je dodao da su mnogi regioni Ukrajine odbacili „takav antiustavni korak“, a „ono što se desilo na Krimu, ono što se desilo na istoku Ukrajine, pokazuje da su milioni Ukrajinaca u to vreme odbacili ovu vlast, ovaj režim“.
Šef ruske diplomatije je izjavio da je reakcija zapadnih kolega na priznanje DNR i LNR očekivana.

„Reakcija je očekivana što se tiče naših zapadnih kolega, oni su navikli da u poslednjih decenija sve probleme svaljuju na Rusiju, optužujući nas za sve i svašta“, rekao je Lavrov.

Juče je ruski lider potpisao dva ukaza kojima se priznaju Luganska i Donjecka Narodna Republika. On je naložio izvršnim vlastima da što pre ratifikuju te dokumente. Putin je izrazio uverenje da će narod Ruske Federacije podržati odluku o priznanju LNR i DNR.
Vojna situacija u Donbasu značajno je eskalirala 18. februara. Celog dana se pucalo duž kontakt linije. U prestonicama samoproglašenih republika odjeknule su velike eksplozije. Počela je evakuacija žena i dece u pogranične regione Rusije.
Kako je izjavljivao šef DNR Denis Pušilin, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će uskoro dati nalog vojsci da izvrši invaziju na DNR i LNR. U subotu 19. februara, lideri DNR i LNR su potpisali ukaz o sveopštoj mobilizaciji.
Potpisivanje ukaza o priznanju LNR i DNR - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
SVET
Putinova odluka o priznanju DNR i LNR dočekana na nož: Zapadni svet obećava oštar odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala