- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden u ukazu: Rusko priznanje DNR i LNR – izuzetna pretnja po SAD

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Rusko priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike predstavlja „neobičnu i izuzetnu“ pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnopolitičke interese Amerike, navodi se u ukazu o sankcijama američkog predsednika Džozefa Bajdena.
Standardna formulacija za takve dokumente uključena je u ukaz o prvim sankcijama u vezi sa dejstvima Rusije i proširenjem vanredne situacije koja je uvedena u vezi sa sukobom u Ukrajini još 2014. godine.
„Ja, Džozef R. Bajden mlađi, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, ovim produžavam vanrednu situaciju... zaključivši da je priznanje takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), regiona Ukrajine, od strane Ruske Federacije suprotna obavezama Rusije prema Minskim sporazumima, ugrožava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i stoga predstavlja neobičnu i izuzetnu pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD“, navodi se u dokumentu.
Bajden je svojim ukazom zabranio Amerikancima da ulažu u DNR i LNR, trguju sa njima i finansiraju ih. Dokument će omogućiti uvođenje sankcija protiv svakog lica koje posluje u ovom regionu. Američka administracija obećava da će u utorak predstaviti nove mere kao odgovor na rusko priznanje republika Donbasa.
Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
SVET
Zapad traži hitnu sednicu SB UN, Bela kuća: U ovim uslovima ne možemo da obećamo samit Bajden-Putin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala