- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Afera drma hrvatsku vladu: Uhapšen ministar, premijer gubi podršku, sprema mu se ultimatum

Pratite nas
Kriza vlade drma Hrvatsku posle hapšenja ministra Darka Horvata. Hrvatski premijer Andrej Plenković izgubio je podršku vladajuće HDZ, a jedna struja iz te partije priprema mu ultimatum, pišu hrvatski mediji.
U Zagrebu će danas biti održan sastanak vladajućeg HDZ-a sa koalicionim partnerima, nakon hapšenja sada već bivšeg ministra prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine Darka Horvata, kome je određen jednomesečni pritovor, zbog zloupotrebe položaja i nezakonite dodele finansijske podrške određenim područjima za koja je, kako se tvrdi, i lično bio zainteresovan.
U međuvremenu u vladi se razgovara o kandidatu koji bi zamenio Horvata na ministarskoj funkciji.

Kriza vlade, Plenković gubi podršku, ministri pod sumnjom

Zagrebački nedeljnik Nacional piše da je premijer Andrej Plenković izgubio podršku vrha stranke, to jest nekih od vodećih ljudi HDZ-a, iako značajan broj iz šireg rukovodstva smatra da on još uvek „drži karte u rukama“ i da još uvek može da spasi i sebe i vladu i HDZ ako pod hitno sprovede najpre širu rekonstrukciju vlade, a potom sa odgovornih funkcija u ministarstvima i državnim preduzećima smeni sve kompromitovane kadrove.
Ako to hitno ne uradi, pitanje je trenutka kada će vlada pasti, smatraju u vrhu HDZ-a, zabrinuti zbog činjenice da Plenković, izgleda, nije svestan dubine problema, piše Nacional.
„Unutar HDZ-a stvara se struja koja će mu dati ultimatum. Traže da hitno napravi rekonstrukciju vlade, da makne kompromitovane ministre“, izjavila za zagrebačke medije novinarka Nacionala Orhidea Gaura Hodak.
Državno tužilaštvo će, piše Nacional, vrlo skoro i službeno zatražiti skidanje imuniteta i podneti krivičnu prijavu i protiv ministra rada Josipa Alradovića, kome se stavlja na teret da je, dok je bio na čelu Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje, nezakonito zaposlio dve osobe, od toga jednu po nalogu ministra Darka Horvata, piše Nacional.
Nedeljnik piše i da je Alradović već pripremio ostavku.
„Aladrović je svestan da je njegova ministarska karijera završena i ne želi da bude teret aktuelnoj vladi“, rekao je za Nacional neimenovani izvor blizak Alradoviću.
Hrvatski mediji objavili su fotografiju potpredsednika Borisa Miloševića kako danas dolazi u sedište vlade.
Milošević se od hapšenja Horvata nije oglašavao do juče, kada je na svom Fejsbuk profilu napisao da je sve radio u skladu sa zakonom i da ne želi da komentariše neproverene informacije.
Milošević je, inače, jedan od šest osumnjičenih u aferi Horvat.

Sastanak vrha HDZ-a

Juče je održana sednica vrha HDZ-a o krizi vlade, a dok je sednica trajala šef poslaničke grupe HDZ u saboru Branko Bačić je izašao i novinarima rekao da u ovom trenutku nema govora o rekonstrukciji vlade, da se o tome uopšte nije razgovaralo, i da, kako je naveo, „onima izvan HDZ-a smeta jak HDZ“.
I potpredsednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved je rekao juče da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti i da su vlada i vladajuća koalicija stabilne.
„To ćemo potvrditi i u utorak (danas) kada imamo sastanke s koalicionim partnerima. Izbori su bili pre dve godine, HDZ je dobio mandat, opravdao ga je noseći se sa svim krizama koje smo imali“, rekao je Medved, preneo je Tanjug.
Boris Milošević - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
REGION
Hapšenje ministra u Hrvatskoj: Pod istragom i Srbin, potpredsednik Vlade
REGION
Hrvatska: Mesec dana istražnog zatvora za ministra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala