- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadne zemlje osuđuju odluku Rusije o DNR i LNR

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit EU u Briselu
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Priznavanje samoproglašenih republika Donjecka i Luganjska (DNR i LNR) od strane ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja kršenje međunarodnog prava, izjavio je večeras britanski premijer Boris Džonson.
„To je očigledno kršenje međunarodnog prava i flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine“, rekao je Džonson novinarima.
On je ocenio da se tim činom odbacuju proces i Minski sporazumi što je, kako je rekao, „loš i veoma mračan znak“.
Britanski premijer je najavio da će danas razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskom i da će mu ponuditi podršku Velike Britanije, a na pitanje da li je sada vreme za uvođenje sankcija Rusiji, Džonson je odgovorio da će „morati da sačeka i vidi šta se desilo u istočnoj Ukrajini“.
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras je sa svoje strane rekla da priznanje nezavisnosti ovih regiona „demonstrira odluku Rusije da izabere put konfrontacije umesto dijaloga“.
„Ovaj potez predstavlja dalji napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, istakla je Trasova.

Moravjecki: Priznavanje nezavisnosti LNR i DNR čin agresije

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki nazvao je odluku Rusije o priznavanju nezavisnosti republika Donbasa „aktom agresije protiv Ukrajine“ i rekao da bi odmah trebalo uvesti sankcije Moskvi.
„Odluka da se priznaju samoproglašene republike je konačno odbijanje dijaloga i flagrantno kršenje međunarodnog prava. Ovo je akt agresije na Ukrajinu, na koji se mora nedvosmisleno odgovoriti uvođenjem hitnih sankcija“, napisao je Moravjecki na Tviteru.

Nemačka: Priznavanje DNR i LNR – kršenje međunarodnog prava

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nazvalo je rusko priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) grubim kršenjem međunarodnog prava i udarom na sve diplomatske napore.
„Današnje priznanje od strane (ruskog predsednika Vladimira) Putina separatističkih samoproglašenih ‘narodnih republika’ u istočnoj Ukrajini predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i nanosi ozbiljan udarac svim diplomatskim naporima da se pronađe mirno i političko rešenje za sadašnji sukob“, izjavila je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.
„Višegodišnji napori u ‘normandijskom formatu’ i OEBS-u namerno se i bez ikakvog jasnog razloga uništavaju. Posvećenost Rusije diplomatskom rešenju krize trpi ogromnu štetu“, dodala je ministarka.

Gutereš: Prekršen teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da je Rusija prekršila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine time što je priznala nezavisnost dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, saopštio je večeras portparol UN Stefan Dižarik.
„Ujedinjene nacije, u skladu sa relevantnim rezolucijama Generalne skupštine, i dalje u potpunosti podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica“, naveo je Dižarik u svom saopštenju.

Blinken: Priznanje DNR i LNR – odustajanje Rusije od obaveza prema Minskim sporazumima

Odluka Rusije da prizna DNR i LNR simbolizuje potpuno odbacivanje obaveza Moskve prema Minskim sporazumima i predstavlja „zadiranje“ u suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Ova odluka predstavlja odbacivanje obaveza Rusije prema Minskim sporazumima, takođe je direktno u suprotnosti sa izjavom Rusije da je posvećena diplomatiji i predstavlja očigledno narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, navodi se u Blinkenovom saopštenju koje je objavio Stejt department.
Rukovodstvo Donjecke i Luganske Narodne Republike apelovalo je ranije na Putina da prizna njihovu nezavisnost. Putin se u ponedeljak, posle vanredne proširene sednice Saveta bezbednosti, obratio građanima Rusije, rekavši da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR, jer oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja i bezakonja nisu priznali i ne priznaju nijedno drugo rešenje sukoba u Donbasu, osim vojnog. Odmah nakon obraćanja, predsednik je u Kremlju potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR.
Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
SVET
Makron poziva na održavanje Saveta bezbednosti UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala