- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron poziva na održavanje Saveta bezbednosti UN

© REUTERS / POOLPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron osuđuje odluku Rusije da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), navodi se u saopštenju Jelisejske palate nakon sastanka Saveta za odbranu i nacionalnu bezbednost u užem formatu, koji je trajao više od tri sata.
„Predsednik republike osuđuje odluku predsednika Ruske Federacije da prizna separatističke regione u istočnoj Ukrajini“, navodi se u saopštenju.
Makron je takođe pozvao na održavanje hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN, kao i na primenu ciljanih evropskih sankcija, ističe se u saopštenju.
U saopštenju se napominje da je odluka o priznavanju DNR i LNR, sa stanovišta Francuske, „kršenje međunarodnih obaveza od strane Rusije i suvereniteta Ukrajine“.
Rukovodstvo Donjecke i Luganske Narodne Republike apelovalo je ranije na Putina da prizna njihovu nezavisnost. Putin se u ponedeljak, posle vanredne proširene sednice Saveta bezbednosti, obratio građanima Rusije, rekavši da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR, jer oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja i bezakonja nisu priznali i ne priznaju nijedno drugo rešenje sukoba u Donbasu, osim vojnog. Odmah nakon obraćanja, predsednik je u Kremlju potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR.
Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala