Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Srbiju stižu najsavremeniji lekovi za dijabetes, maligne bolesti, hepatitis

© Sputnik / Lola ĐorđevićLekovi
Lekovi - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je usvojio novu listu 26 inovativnih lekova, koji bi, kako je najavljeno trebalo da budu dostupni od maja. Na toj listi se nalazi najsavremenija terapija za dijabetes, maligne bolesti, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i druge, rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.
„Nova savremena terapija stavljena na listu koristiće se za lečenje karcinoma bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju“, rekla je Radojević Škodrićeva i naglasila da je za te lekove izvojeno 53 miliona evra, najviše do sada.
Na listi je i terapija za dijabetes, multipla sklerozu, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofilija, rekla je ona i dodala da je listu usvojio RFZO, da sada treba da je usvoji Vlada Srbije pa da se sprovede postupak nabavke.
Direktorka RFZO dodala je da će pacijenti lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju dobijati potpuno besplatno.
Radojević Škodrićeva kaže da lekove dobiti svi pacijenti koji boluju od malignih oboljenja a ispunjavaju kriterijume struke.
Uvođenjem tri dodatna leka zaokruženo je, kako naglašava, lečenje obolelih od karcinoma, i prva i druga linija terapije.
„Prvu liniju terapije pacijenti dobijaju u ranoj fazi bolesti, a druga kada je bolest uznapredovala. Kada imate savremnu terapiju u ranim fazama bolesti, to u mnogim slučajevima znači stopostotno izlečenje“, rekla je i dodala da je cilj inovativne terapije da se maligne bolesti pretvore u hronične.

Prekretnica u lečenju dijabetesa

Savremena terapija - četiri nova leka, od kojih se dva primenjuju oralno a dva subkutano, biće prekretnica u lečenju dijabetičara kojih je 750.000 u Srbiji, kaže direktorka RFZO.
Naglasila je da ovim novim lekovima dolazi do sprečavanja komplikacija pre svega kardiovaskularnih i bubrežnih kod pacijenta koji boluju od dijabetesa.
Iako smo imali lek za obolele od multipla skleroze, postoji grupa tih pacijenata sa takozvanom sa aktivnom, progresivnom, sekundarnom multiplasklerozom za koje nije uopšte postojala terapija i oni sada dobijaju lek, rekla je ona.
„I pacijenti sa početnom fazom hepatitisa C dobijaju terapiju, do sada su je dobijali uglavnom pacijenti koji imaju razvijenu fazu bolesti, kod kojih je došlo do ciroze, a sada će i oni sa početnom fazom što znači da kod njih dolazi do izlečenja“, navela je ona.
Naglasila je da su uspeli da nabave najnoviju devetovalentnu HPV vakcinu koja će od maja biti dostupna za decu stariju od devet godina.
„U 19 zemalja vakcina se daje samo devojčicama, u 13 samo dečacima. Međutim, mi smo uveli i za dečake i devojčice, jer je poznato da su muškarci pre prenosioci, a da žene češće obolevaju“, navela je ona, prenosi Tanjug.
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
DRUŠTVO
Koliko je u Srbiji značajna besplatna vakcina protiv HPV-a — uzročnika karcinoma
Dijabetes - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Deset simptoma koji ukazuju na skriveni razvoj dijabetesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala