- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koliko je u Srbiji značajna besplatna vakcina protiv HPV-a — uzročnika karcinoma

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
To što država o svom trošku uvodi vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji dovodi do pojedinih malignih karcinoma i kod žena i kod muškaraca, pravi je potez i znak da je stala na stranu zdravstva i preventive, smatra specijalista ginekologije i akušerstva dr Dejan Dimitrijević.
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je da će se ubuduće vakcina protiv HPV-a davati o trošku Fonda kao značajna preventiva, odnosno sprečavanje razvoja karcinoma grlića materice i karcinoma penisa. Vakcinacija koja je dobrovoljna obuhvatala bi decu i mlade pre nego što su imali prvi seksualni kontakt i to uzrasta od devet do 19 godina.

Pravi potez države

Najidealniji period je, kako je navela, od 12 do 14 godina. Imuni odgovor u tom uzrastu je bolji i telo, po objašnjenju stručnjaka iz Svetske zdravstvene organizacije, ima vremena da razvije antitela.
Od aprila 2019. godine ta vakcina je preporučena i u Srbiji, ali nije bila dostupna u okviru redovnog zdravstvenog osiguranja, pa su oni koji su želeli da se vakcinišu, morali to da plate po ceni između 200 i 300 evra, što za mnoge nije bilo malo.
Koliko će ovaj potez države značiti, dr Dimitrijević je za Sputnjik ilustrovao podacima.

Srbija u vrhu po smrtnosti

„Srbija je na petom mestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva obolelih od karcinoma grlića materice. Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut za 2015. godinu, dijagnoza tog karcinoma pronađena je kod 1.095 žena, a 424 žene su izgubile život zbog toga.“

Od tada su podaci o bolesti, čiji je najčešći uzročnik HPV, još porazniji. U Srbiji od raka grlića materice svake godine oboli više od 1.300 žena, a umre približno 500 pacijentkinja.
Dimitrijević napominje da u našoj zemlji imamo registrovanu dvovalentnu vakcinu protiv tipa 16 i 18 HPV-a, koji je najrizičniji, četvorovalentnu za tipove 6, 11, 16 i 18 i najnoviju petovalentnu vakcinu.
© AP Photo / Oded BaliltyVakcinacija protiv HPV obuhvatala bi decu i mlade pre nego što imaju prvi seksualni kontakt i to uzrasta od devet do 19 godina
Vakcinacija dece u Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Vakcinacija protiv HPV obuhvatala bi decu i mlade pre nego što imaju prvi seksualni kontakt i to uzrasta od devet do 19 godina
„Preporuke su da se vakcinišu devojčice od devet do 13 godina života, pre stupanja u seksualne odnose. To se daje preventivno, pre kontakta sa HPV virusom. Mogu da se vakcinišu i starije koje imaju više od 16 godina, ali je važno da nisu stupile u seksualne odnose. Veoma je važno da se napomene i da je potrebno da je primi i muška populacija, jer su oni prenosioci virusa“, ističe naš sagovornik.
On napominje da od 2006. godine, od kada se vakcina u svetu primenjuje, nisu zabeležena posebna neželjena dejstva. Reakcije su veoma retke, ali kada su prisutne, obično je to urtikarija, odnosno koprivnjača, ili crvenilo ili blagi otok na mestu uboda.

Primer Australije

Efikasnost vakcinisanja je oko 95 odsto. Specijalista ginekologije i akušerstva je to ilustrovao slučajem Australije, koja je sa Kanadom i SAD, bila prva država koja je vakcinu protiv HPV-a uvrstila u nacionalni program imunizacije.

„Imamo primer Australije da je za period od 10 godina smanjila sa 22,7 na 1,1 odsto karcinom grlića materice, jer je to kod njih obavezna vakcina. Ja sam za tu vakcinu. Ona ne pokriva sve HPV viruse, već samo one najčešće koji izazivaju karcinom grlića materice“, precizirao je Dimitrijević.

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa je odobrena u više od 110 zemalja sveta, računajući i 25 evropskih država.

Potrebna i edukacija

Ona se davala i u Srbiji, ali je to, kako kaže, išlo po preporukama, individualno i ko se zainteresovao za nju, ali nije imalo zvaničnu formu, nije o tome postojao protokol. Ko je hteo mogao je da je kupi i da je dâ svom detetu, naveo je on, ističući da nije bila preskupa, ali verovatno ni jeftina za određeni sloj ljudi.
Sada će biti ozvaničena protokolom, kaže on i dodaje da to što se ona ubuduće neće plaćati je znak da je država stala na stranu zdravstva i preventive, tako da to apsolutno podržava. Ovo je baš pravi potez države, kaže naš sagovornik.
Da bi to masovnije zaživelo, ipak, smatra da je neophodna pomoć medija kako bi bili informisani i edukovani i deca i roditelji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala