- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator o upozorenju američke ambasade: Ili se izvinite ili predajte zvanične informacije

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGrb na zgradi Saveta Federacije Rusije
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će morati da se izvine Rusiji ili da prenesu zvaničnu informaciju. U protivnom neka opozovu saradnike koji pozivaju na državni terorizam, rekao je za ruski list „Vzgljad“ zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Andrej Klimov.

„U slučaju da nam američka strana u najkraćem roku ne dostavi zvanične podatke koji su osnova za ovakve provokacije onda bi ove akcije trebalo smatrati državnim informativnim terorizmom. A njihov je cilj jednostavan – izazivati paniku, uzdrmati naše društvo i na takav način oslabiti našu zemlju“, smatra Klimov.

On je podsetio kako su 1990-ih godina i početkom 2000-ih godina na teritoriji Rusije, i u Moskvi, bili mnogobrojni teroristički napadi sa velikim brojem žrtava.
„Njih su organizovali neljudi, koje su na Zapadu između ostalog i u SAD imenovali borcima za slobodu i nezavisnost. Kasnije su mnogi od tih bandita dobili politički azil u SAD i državama EU“, pojasnio je senator.
Klimov je obratio pažnju na to da američki instruktori poslednjih godina pojačano pripremaju na teritoriji Ukrajine lica koja će voditi partizanski rat i sprovoditi diverzione i terorističke operacije.
„Pritom, među avanturistima koji se nalaze u Ukrajini nije malo onih koji govore o tome da je potrebno da se naprave ovakve ili druge akcije unutar same Rusije“, dodao je sagovornik.
„U skladu sa tim teško je ostaviti bez odgovora demarš od strane ambasade SAD u Moskvi. Jedini moguć diplomatski izlaz iz te situacije je da se Rusiji izvine ili da predaju zvanične informacije koje su zabrinule američke diplomate“, uveren je senator.

„U slučaju da nema tih podataka, onda bih ja predložio američkoj strani da opozove lica koja učestvuju u akcijama državnog informativnog terorizma na teritoriji Rusije. To su stvari koje se moraju iskoreniti“, zaključio je Klimov.

Ranije je ambasada SAD u Rusiji upozorila svoje građane na moguće „napade na tržne centre, metro i železničke stanice“ u Moskvi, Sankt Peterburgu i oblastima na granici sa Ukrajinom, savetujući ih da razmisle o planu za napuštanje Rusije.
Američka ambasada je savetovala Amerikancima da prate objave međunarodnih medija, izbegavaju okupljanja, da svojim prijateljima i porodicama saopštavaju o svojoj bezbednosti i da ne kontaktiraju sa strancima.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je upozorenje američke ambasade u Moskvi o mogućim napadima na infrastrukturne objekte u Rusiji, upitavši da li su SAD predale takve podatke ruskim kolegama preko partnerskih kanala.
Podsetimo, 14. decembra 2021. godine je ruski Nacionalni antiteroristički komitet (NAK) saopštio da su u Rusiji osujećeni svi teroristički napadi, neutralisano je 23 terorista, među kojima i četiri šefa terorističkih grupa, uhapšeno 312 terorista i 821 saučesnik.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
RUSIJA
Zaharova: Američka ambasada u Moskvi izgubila dodir sa realnošću – plaše Ruse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala