- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rojters: Amerika pripremila sankcije protiv Rusije – na udaru banke

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Američka administracija pripremila je sankcije protiv Moskve koje će uključivati zabranu obrade transakcija velikih ruskih banaka, piše Rojters, pozivajući se na izvore.
Reč je o „preliminarnom“ paketu ograničavajućih mera koji će Vašington aktivirati samo u slučaju „invazije“ Rusije na Ukrajinu.
Kako pišu zapadni mediji, mere imaju za cilj da naštete ruskoj ekonomiji raskidanjem „korespondentskih“ odnosa između ruskih i američkih banaka, koji omogućavaju međunarodna plaćanja. Konačna lista banaka protiv kojih će biti uvedene sankcije još nije formirana, ali izvori agencije veruju da će se na njoj verovatno naći ruske banke „VTB“, „Sberbank“, „VEB.RF“ i „Gazprombank“.
Prema rečima sagovornika Rojtersa, SAD takođe nameravaju da uvedu sankcije i protiv ruskih pravnih i fizičkih lica. Mere predviđaju isključivanje iz američkog bankarskog sistema, zabranu trgovine sa američkim državljanima i zamrzavanje imovine u SAD.
Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodno opasnih dejstava Rusije u blizini granica Ukrajine. Moskva je više puta demantovala takve optužbe, ističući da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a tvrdnje o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica. Neosnovane tvrdnje da Rusija sprema provokacije nastavljaju da stižu sa Zapada, uprkos povratku ruskih trupa u svoje baze posle vežbi. Rusija je takođe više puta naglašavala da nije strana u sukobu u Ukrajini i da nije predmet Minskih sporazuma.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
SVET
Blinken: SAD čekaju sa uvođenjem sankcija Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala