- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: SAD čekaju sa uvođenjem sankcija Rusiji

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
SAD ne nameravaju da uvode sankcije Rusiji „do poslednjeg trenutka“ kako ne bi izgubile efekat obuzdavanja, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken, komentarišući poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se hitno uvedu antiruske sankcije.
„Svrha sankcija je prvenstveno da se Rusija obuzda od započinjanja rata. Čim ih uvedete, taj efekat će nestati. Tako da do poslednjeg trenutka nameravamo da zadržimo ovaj efekat obuzdavanja“, rekao je Blinken za „Si-En-En“.
On je pri tome dodao da se Vašington stalno koordiniše sa Kijevom, između ostalog, i po pitanju sankcija, a takođe je Ukrajini već pružio značajnu vojnu i ekonomsku pomoć.

Vojne vežbe Rusije i Belorusije

Prema rečima američkog državnog sekretara, nastavak vojnih vežbi Rusije i Belorusije govori o tome da scenario agresije na Ukrajinu nastavlja da se sprovodi.
„Da, to (povećava zabrinutost). To pokazuje da je scenario koji smo izneli na sastanku Saveta bezbednosti (UN 17. februara), prema kojem Rusija pokušava da izvede niz provokacija kako bi opravdala agresiju na Ukrajinu, jeste napredovanje (u realizaciji). Videli smo ovo u proteklih nekoliko dana“, objasnio je Blinken stav američke administracije.
Prema njegovom mišljenju, razlog za situaciju na istoku Ukrajine bila su dejstva Rusije, koja navodno nastavlja da eskalira tenzije. Državni sekretar takođe tvrdi da se na granicama sa Ukrajinom nalazi do 150.000 vojnika.
„Sve ovo... govori o tome da se scenario koji smo izložili sprovodi“, rekao je on.
U nedelju je pres služba Ministarstva odbrane Belorusije saopštila da su predsednici Belorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin odlučili da nastave sa proverom snaga za reagovanje Savezne države zbog zaoštravanja situacije u Donbasu.

Diplomatski put

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene upotrebi svih mogućih diplomatskih sredstava za sprečavanje hipotetičke ruske invaziju na Ukrajinu, dodao je američki državni sekretar.
„Koristićemo svaku mogućnost i svaki minut koji su nam na raspolaganju kako bismo se uverili da diplomatija može da odvrati Putina da pokrene (invaziju na Ukrajinu)“, rekao je on.
Blinken nije isključio mogućnost da bi planovi za invaziju na Ukrajinu mogli da budu blef, ali on sam ne misli tako.
„Uvek postoji mogućnost (blefa), ali svaki njegov (ruskog lidera) potez ukazuje... da smo na ivici invazije“, konstatovao je Blinken.

Američke prognoze

Prema njegovim rečima, dešavanja u Donbasu potvrđuju da su predviđanja Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa navodnom invazijom Rusije na Ukrajinu opravdana.
On smatra da Rusija „pojačava tenzije“ oko Ukrajine.
„Sve ovo, u kombinaciji sa operacijama pod tuđom zastavom koje smo videli tokom vikenda, govori nam da se pokreće scenario o kojem smo pričali“, rekao je on.
Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodno opasnih dejstava Rusije u blizini granica Ukrajine. Moskva je više puta demantovala takve optužbe, ističući da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a tvrdnje o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica. Neosnovane tvrdnje da Rusija sprema provokacije nastavljaju da stižu sa Zapada, uprkos povratku ruskih trupa u svoje baze posle vežbi. Rusija je takođe više puta naglašavala da nije strana u sukobu u Ukrajini i da nije predmet Minskih sporazuma.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
RUSIJA
Moskva: Izjave Zapada da Rusija fabrikuje povode za invaziju na Ukrajinu ─ laž
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala