- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova izmišljotina: SAD tvrde da Rusija sastavlja „liste za odstrel“ u Ukrajini

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
U SAD tvrde da Rusija navodno sastavlja spisak Ukrajinaca koje u slučaju „invazije“ treba da budu „ubijeni ili poslati u logore“, navodi se u pismu koje je upućeno vrhovnoj komesarki UN za ljudska prava Mišel Bašele, a u koje je Sputnjik imao uvid.
Pismo je uputila predstavnica SAD u UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Batšeba Nel Kroker kako bi upozorila organizaciju na to da će navodna „invazija“ Rusije dovesti do „katastrofe u oblasti ljudskih prava“ u Ukrajini. U pismu se ne navode dokazi za te tvrdnje.

„Imamo verodostojne informacije koje ukazuju na to da ruske snage sastavljaju spiskove određenih Ukrajinaca koji treba da budu ubijeni ili poslati u logore nakon vojne okupacije“, navodi se u dokumentu.

Kako je precizirano, SAD su ozbiljno zabrinute zbog toga što će „invazija“ dovesti do „velikog stradanja ljudi“. Prema rečima Krokerove, američke vlasti su navodno dobile informacije da Rusija „planira kršenja ljudskih prava i njihovu zloupotrebu nakon dalje invazije“.
U dokumentu se ističe da će ti planovi „najverovatnije biti usmereni protiv onih koji se protive ruskim akcijama“, uključujući ruske i beloruske disidente koji se nalaze u Ukrajini, novinare i aktiviste u borbi protiv korupcije, kao i osetljive grupe stanovništva, kao što su verske i etničke manjine i LGBTK+ zajednica.
Nakon što je pismo dospelo u javnost oglasio se i Kremlj.
„Da li razumete da je to apsolutno dezinformacija, da je to laž? To je apsolutna izmišljotina, takav spisak ne postoji, to je lažna vest“, istakao je Peskov.
Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodno opasnih dejstava Rusije u blizini granica Ukrajine. Moskva je više puta demantovala takve optužbe, ističući da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a tvrdnje o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica.
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
RUSIJA
Poslednje saznanje: Rusija napada Ukrajinu 61. februara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala