- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poslednje saznanje: Rusija napada Ukrajinu 61. februara

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirotvorci u Karabahu
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Ceo svet je zauzeo prednje redove, spremio kokice i čeka da počne najnoviji blokbaster „Ruska invazija na Ukrajinu“ u režiji Zapada, na čelu sa SAD. Korisnici sajta „Redit“ smatraju da će invazija, umesto 16, početi 61. februara.
Projekcija ovog holivudskog ostvarenja je više puta odlagana i po svemu sudeći neće je ni biti, ali su već najave te komedije izazvale zemljotres ili bolje rečeno, smehotres.
Režisere i producente ismeva ceo svet. Ono što se dešava, javnost naziva rimejkom američke komedije „Rusi dolaze, Rusi dolaze“, parodije na strahove od Hladnog rata. Na internetu se šale naširoko zbijaju i konstatuje se da „invazije nije bilo, ali da Sjedinjene Američke Države ne gube nadu“.
Amerikanci su na internetu propagandnu kampanju nazvali potpuno fabrikovanom. Po njihovom mišljenju, „Pelosi i Pospani Džo“ će se, ipak, pohvaliti da su zaustavili upad Moskve. Krizu su lažirali da bi kasnije preuzeli zasluge za njeno rešavanje, zaključuje se u komentaru kojim se aludira na čelnicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i američkog predsednika Džo Bajdena.
Čitaoci „Volstrit žurnala“ konstatuju da će se „Zapad boriti protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca“.
„Uskoro slede naslovi: „’Rusija je pomerila jedan tenk 200 metara udesno. Rat je neizbežan’. ‘Rusija je pomerila jedan tenk 200 metara ulevo. Rat je neizbežan’. ‘Ruski vojnici zevaju, pripremaju se za najveću akciju od Drugog svetskog rata. Ukrajinci zevaju, Rusi uzvraćaju’“, predviđa Mark Kofman.

Navijte budilnike

Zapadni mediji su proteklih nedelja nekoliko puta određivali datum invazije, pa čak i satnicu. Kao odgovor na to portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je šaljivo posavetovao Ukrajincima koji u to veruju da „podese alarme kako ne bi prespavali napad“.
Peskov se ranije našalio da ga Putin ponekad pita – isto tako u šali – da li je tačno vreme „invazije“ objavljeno u zapadnoj štampi.
Jedan korisnik „Redita“ se pita: „U Velikoj Britaniji je već tri ujutru, šta je sa obećanom invazijom?!“, a drugi šaljivo odgovara: „Na američkoj istočnoj obali je još dva, verovatno računaju po vašingtonskom vremenu...“.
„Oni misle da je Putin paganski tip i da čeka pun mesec da blagoslovi trupe na ratni podvig“, kaže treći.
Čitaoci britanskog „Dejli mejla“ su konstatovali da su zapadni mediji ponovo razočarali.
„Uzeo sam slobodan dan. Uzeo sam pivo, picu, čak i platio više za novi divan za početak blokbastera. Prokleta zapadna obaveštajna služba, pouzdana i korisna kao lanjski sneg“, sarkastičan je jedan Britanac.
Korisnica „Fejsbuka“ – Ukrajinka Lilija Bolbat šaljivo komentariše: „Pa pošto niko nije došao, možda da mi prvi napadnemo?“, dok jedan „tviteraš“ ocenjuje da zbog ovog američkog promašaja „astrološko odeljenje CIA čeka kadrovska čistka“.
„Rusija nije napala, niti je nameravala. Ukrajina slavi pobedu proglašavanjem Dana jedinstva. Da li plakati ili se smejati. Čak ni emotikon ne mogu da izaberem“, u šaljivom tonu kaže jedan Rus, dok mu prijatelj odgovara: „Ovaj Putin je baš loš lik, izneverio je toliko ljudi“.

Zapad osramoćen i uništen bez pucnja

Zapad zahvaćen histerijom i rusofobijom postao je predmet ismevanja, a Rusi se očigledno baš dobro zabavljaju na njegov račun. Na internetu se pojavio i „tajni“ dokument koji nepobitno dokazuje ruske namere o invaziji na Ukrajinu, koji je utvrdio i potpisao Vladimir Putin, a takođe i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Dokument predviđa dnevni raspored elitnih pskovskih desantnih snaga, po određenoj satnici: u 6:00 ujutru – ustajanje, 7:00 – jutarnji toalet, 8:00 – doručak, 9:00 – napad na Ukrajinu, 12.00 – ručak, 13:00 – zauzimanje Kijeva, 18:00 – koncert (sovejtskog i ruskog pevača) Gazmanova, 21:00 – vatromet.
Zapadni mediji su u više navrata objavljivali „dan invazije“ – prema njihovim najavama do napada je trebalo da dođe 24. decembra prošle godine, zatim početkom ove godine, pa sredinom januara, pa 15. i 16. februara, a novi termin je 20. februar.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ironično je zatražila od američkih i britanskih medija da objave raspored navodnih invazija Rusije na Ukrajinu za ovu godinu kako bi mogla da planira odmor.
Ona je ranije i rekla da će utorak 15. februar 2022. godine „ući u istoriju kao dan kada je zapadna ratna propaganda propala“, dodajući da je Zapad „osramoćen i uništen bez pucnja“.
Ruski vojni eksperti ističu da Rusija nema nameru nikoga da napada i sugerišu da bi Zapad čak i izostanak „napada” mogao da predstavi kao svoju pobedu. Ništa novo. Samo da se kokice ne ohlade.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Neviđeno u istoriji — Amerikanci beže iz „rata“ koji su sami izmislili
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
RUSIJA
Vrbuju plaćenike s Kosova, iz Albanije i BiH za Donbas? Lavrov: Proveravamo
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
RUSIJA
Zaharova: Neuspeh američkih specijalnih službi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala