- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nakon 55 godina spojeni retki rukom pisani stihovi Džimija Hendriksa

© Flickr / nico7martinDžimi Hendriks
Džimi Hendriks  - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Dve polovine retkog potpisanog rukopisa stihova Džimija Hendriksa spojene su 55 godina nakon što su pocepane na dva dela. Legendarni gitarista je posle jedne svirke 1967. pocepao beležnicu sa tekstom na dva dela da bi dao autogram obožavateljkama.
Najpoznatiji gitarista je bio u ranoj fazi svoje karijere kada je njegov bend „Džimi Hendriks ekspirijens“ svirao u Bat Paviljonu u Samersetu 20. februara 1967, zamenivši Čaka Berija koji je otkazao.
Pre koncerta, dve lokalne devojke od 15 i 16 godina, došle su do vrata bekstejdža u potrazi za autogramom. Hendriks im je izašao u susret, ali nije imao prazan papir. Umesto toga, istrgao je stranicu iz svoje sveske, pocepao je na pola i potpisao oba dela. Članovi benda Mič Mičel i Noel Reding su takođe dodali svoje potpise.
Dok su tinejdžerke hodali kući nakon svirke, vrtele su komade papira i pronašle rukom pisane stihove pod naslovom „51st Anniversary“ sa bočnim naslovom „Key of B“. Samo tri nedelje kasnije, „51st Anniversary“ je objavljen kao B-strana Hendriksovog drugog top-hita na britanskoj listi – „Purple Haze“.
Dve prijateljice su se udaljila a njihovi životi su krenuli različitim pravcima. Svaka je sa sobom ponela svoj papirić, prenosi „Gardijan“.
Međutim, prošle godine jedna od žena se obratila prodavnici rokenrol suvenira sa sedištem u Lankaširu kako bi ponudila svoj komplet autograma.
Na zahtev prodavnice, prodavac je uspeo da u Samersetu pronađe njenu prijateljicu – uprkos ograničenom kontaktu u poslednjih pet decenija – i otkrije da je ona takođe sačuvala svoj deo stranice.
Obe žene, koje žele da ostanu anonimne, pristale su da prodaju svoje polovine rukopisa, koji se sada procenjuje na petocifrenu sumu.
„Postoji izuzetno malo rukopisa Džimija Hendriksa, a još manje onih koje su potpisali Džimi i druga dva člana ‘Ekspirijensa’“, rekao je vlasnik rok-suvenirnice Pol Vejn.
Hendriks je osnovao „Džimi Hendriks ekspirijens“ 1966. Napravili su hitove, posebno u Velikoj Britaniji, sa obradom albuma „All Along the Watchtower“ i originalnim pesmama „Voodoo Chile“ i „Purple Haze“. Grupa se raspala 1969. nakon Redingovog odlaska.
Hendriks je umro u septembru 1970. u 27. godini. Reding je umro 2003., a Mičel 2008. Advokati ritam sekcije grupe tvrde da su „obojica umrli u relativnom siromaštvu jer nikada nisu dobili pravo pravo od svojih radova, nastupa i osnivačkog članstva u grupi.
Beti Dejvis - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
KULTURA
Diva koja je inspirisala Princa i Madonu: Odlazak Beti Dejvis, kraljice fanka
Petar Peca Popović - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2020
Legendarni festival na ostrvu Vajt: Kako se rokenrol pokorio novcu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala