- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Diva koja je inspirisala Princa i Madonu: Odlazak Beti Dejvis, kraljice fanka

© Foto : YouTube Print ScrnBeti Dejvis
Beti Dejvis - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Beti Dejvis, američka pevačica koja je zadobila titulu „kume fanka“ preminula je u 77. godini. Autorka koja je otvorila vrata fanku i svojim eksplicitnim tekstovima i načinom izvođenja inspirisala autore poput Princa i Madone, bila je stub njujorške muzičke scene šezdesetih godina.
„Pisala sam o ljubavi, o svim nivoima ljubavi“ govorila je Dejvis, diva senzualnog zvuka koji je donosio pobunu.
Rođena je kao Beti Mabri 1945. u Severnoj Karolini, a sa 16 godina dolazi u Njujork gde se upoznaje sa kulturom Grinič vilidža i folk muzikom.
Bila je druga supruga džez zvezde Majlsa Dejvisa. Iako su bili u braku samo godinu dana, Beti je Majlsa upoznala sa rok muzikom i zvezdama kakve su bili Džimi Hendriks i članovi benda „Sly and the Family Stone“. Pod njenim uticajem Majls Dejvis snimio je džez-rok album „Bitches Brew“.
„Svaki dan u braku s njim bio je dan kada sam zaslužila prezime Dejvis“, rekla je ona u dokumentarnom filmu „Betty: They Say I'm Different“.
Kao Beti Mabri snimila je singlove „Get Ready For Betty” i „I’m Gonna Get My Baby Back“ 1964. godine, a prvi profesionalni nastup bio je tek kada je napisala „Uptown (to Harlem)“ za psihodelični soul bend „Chambers Brothers“.
Njena prva ploča, „Betty Davis“, objavljena je 1973. godine. Naredne dve godine izlaze još dva studijska albuma „They Say I’m Different“ i „Nasty Gal“ od kojih nijedan nije imao komercijalni uspeh.
Počast Beti Dejvis odale su mnoge zvezde, uključujući američkog rokera Lenija Kravica koji je napisao:
„Njen muzički i modni izraz nije imao granica. Počivaj u raju, kraljice“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala