- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

U Poljsku „vrlo verovatno“ stižu nove američke vojne jedinice

© AFP 2023 / JOHN MOOREPripadnici američke vojske u Siriji
Pripadnici američke vojske u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države mogle bi da pošalju u Poljsku dodatne jedinice svoje vojske, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonjski za „Poljski radio“.

„Sve vreme razgovaramo sa SAD kako da povećamo operativne mogućnosti ne samo Poljske, nego i drugih zemalja istočnog krila NATO-a. Takođe stalno razgovaramo o povećanju američkog vojnog prisustva. Vrlo je verovatno da ćemo imati nove jedinice na našoj teritoriji, makar privremeno“, rekao je on.

Jablonjski nije želeo da otkriva detalje.
„O svemu ćemo vas obavestiti u odgovarajuće vreme. Ne mogu da podelim sve informacije“, rekao je on.
Takođe je istakao da Varšava i Vašington razmenjuju informacije o situaciji u Ukrajini nekoliko puta dnevno, te da „SAD smatraju Poljsku glavnim izvorom informacija o situaciji u oblasti bezbednosti u regionu“.
Podsetimo, u prethodne dve nedelje na jugoistok Poljske stigli su američki vojnici sa tehnikom i opremom koji su poslati s ciljem jačanja istočnog krila NATO-a pod izgovorom navodne opasnosti od „ruske invazije“ na Ukrajinu. Prva grupa je brojala 1.700 vojnika, a druga 3.000. Velika Britanija je takođe prebacila u Poljsku 350 vojnika.
Moskva je više puta demantovala optužbe Zapada, ističući da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada. Tvrdnje o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica.
Oklopna vozila američke 82. vazdušno-desantne divizije, raspoređena u Poljskoj  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki vojnici u Poljskoj počeli vežbe u blizini ukrajinske granice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala