- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Američki vojnici u Poljskoj počeli vežbe u blizini ukrajinske granice

© REUTERS / BRYAN WOOLSTONOklopna vozila američke 82. vazdušno-desantne divizije, raspoređena u Poljskoj
Oklopna vozila američke 82. vazdušno-desantne divizije, raspoređena u Poljskoj  - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Američki vojnici koji su nedavno stigli u Poljsku započeli su vežbe u blizini granice sa Ukrajinom, izjavio je poljski ministar nacionalne odbrane Mariuš Blaščak.
„Tokom vikenda vojnici 18. mehanizovane divizije (vojske Poljske) započeli su na jugoistoku Poljske zajedničke vežbe sa američkim vojnicima 82. vazdušno-desantne divizije“, napisao je Blaščak na Tviteru.
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija nedavno su rasporedile dodatnih 1.700, odnosno 350 vojnika u Poljskoj. Kasnije je Pentagon najavio prebacivanje još 3.000 vojnika u ovu zemlju. Pre dolaska ovih trupa u Poljskoj se nalazilo oko pet hiljada američkih vojnika u okviru NATO i bilateralne saradnje.
Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodno opasnih dejstava Rusije u blizini granica Ukrajine. Moskva je više puta demantovala takve optužbe, ističući da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a tvrdnje o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica. Neosnovane tvrdnje da Rusija sprema provokacije nastavljaju da stižu sa Zapada, uprkos povratku ruskih trupa u svoje baze posle vežbi. Rusija je takođe više puta naglašavala da nije strana u sukobu u Ukrajini i da nije predmet Minskih sporazuma.
Snage SAD u Evropi KAVER - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
INFOGRAFIKA Koliko je Amerika poslala vojske i vojne tehnike svojim saveznicima u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala