- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izbeglicama iz Donbasa donose hranu, odeću, obuću... Njima je potrebno - sve /video, foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićHumanitarna pomoć za Donbas
Humanitarna pomoć za Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Desetinama hiljada izbeglica iz Donbasa koji su u Rusiji našli utočište pomažu svi – i država, i narod i Ruska pravoslavna crkva. U Rostovu na Donu, glavnom gradu ruske Rostovske oblasti, otvoreni su Centri za prikupljanje humanitarne pomoći, gde građani donose hranu, odeću, obuću, čak i bojice i bojanke za decu.
Građani donose uglavnom vodu, mleko, makarone, heljdu, ulje, dečiju hranu, sredstva za higijenu, sokove, konzervirano meso... Izbeglima je potrebno sve, pošto prilikom evakuacije nisu uspeli da uzmu ni najneophodnije stvari.„Trenutno su najpotrebnije kućne papuče, paste i četkice za zube, gelovi za tuširanje i sva sredstva za higijenu. Takođe, potrebne su pelene za decu i odrasle, kao i dečija hrana“, kaže za Sputnjik Artjom Tolpigin, rukovodilac regionalnog odeljenja „Dobrovoljci pobede”.
Prema njegovim rečima, nakon što je Vlada Rostovske oblasti najavila otvaranje Centara za prikupljanje humanitarne pomoći za izbeglice koje stižu iz Donbasa, u gradu su otvorena dva takva punkta – na jedan pomoć donose fizička lica, a na drugi - pravna. Ovaj prvi je otvoren u okviru zgrade Donskog državnog tehničkog univerziteta. U njemu svakog dana radi 25 volontera, a dnevno kroz njega prođe više od 100 ljudi.
© Sputnik / Olivera IkodinovićHumanitarna pomoć za Donbas
Humanitarna pomoć za Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Humanitarna pomoć za Donbas
Građani donose uglavnom vodu, mleko, makarone, heljdu, ulje, dečiju hranu, sredstva za higijenu, sokove, konzervirano meso... Izbeglima je potrebno sve, pošto prilikom evakuacije nisu uspeli da uzmu ni najneophodnije stvari.
„Neki dolaze i ćutke ostavljaju pomoć i samo se zahvale volonterima, dok drugi traže spiskove, pitaju šta je konkretno potrebno nabaviti i doneti. Svi se zahvaljuju volonterima koji rade u Centrima za prikupljanje humanitarne pomoći, u privremenim izbegličkim smeštajima, na granici ili onima koji kao animatori rade sa decom. Zahvalni su za njihov rad i trud i zato što su brzo reagovali i odmah se priključili svim procesima“, kaže Tolpigin.
Sam centar je velika sala, a duž zidova su postavljeni stolovi na koje se odlaže prikupljena pomoć. Odavde se proizvodi šalju u centralni punkt, a odatle se dalje distribuiraju u privremene izbegličke smeštaje u regionu.
© Sputnik / Olivera IkodinovićPrikupljanje pomoći
Humanitarna pomoć za Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Prikupljanje pomoći
Sve što se donese popisuje se, proverava se rok trajanja, razvrstava se. Proizvodi su raspoređeni na stolovima po kategorijama: higijena, hrana, odeća, igračke i tako redom. Sve je besprekorno organizovano.
I sam Tolpigin ima rodbinu u Donbasu, koja ne namerava da se evakuiše pošto žive bliže ruskoj granici, gde je situacija mirnija, a takođe i zato što je jedan od članova porodice paralizovan.
„Da, čujemo se. Pošto oni žive u gradovima bliže granici sa Rusijom, kod njih je za sada tiho, ne puca se, i ne planiraju da idu odatle. Ali, razgovarao sam i sa prijateljima koji žive u Lugansku, a tamo se puca. Poslali su mi video, noću ih gađaju, ljudi ne spavaju, strahuju da ih nešto, ne daj Bože, ne pogodi“, priča Tolpigin.
Otkako je objavljena evakuacija stanovništva iz DNR i LNR zbog zaoštravanja situacije u toj oblasti, Rusija radi na zbrinjavanju izbeglica – žena, dece i starih. Država je organizovala smeštaj, hranu i jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po 10.000 rubalja (oko 115 evra) svakoj izbeglici koja stigne u Rostovsku oblast. Angažovani su i pripadnici Ministarstva za vanredne situacije, policija, lekari, volonteri, kozaci, vozači i sve neophodne službe koje pomažu izbeglima.
Crkva takođe pruža pomoć – u privremenim smeštajima organizovano je dežurstvo sveštenika, a takođe je organizovano i prikupljanje humanitarne pomoći u svakoj eparhiji.
© Sputnik / Olivera IkodinovićPomoć za mališane
Humanitarna pomoć za Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pomoć za mališane
Pošto među izbeglicama ima i dosta starih, nemoćnih i bolesnih lekari im neprestano pružaju medicinsku pomoć, a takođe preduzimaju se i sve epidemiološke mere zbog pandemije virusa korona.
Otvorene su i telefonske linije za pomoć izbeglima. U Rostovskoj oblasti je na snazi režim visoke pripravnosti, a ranije su vlasti ove oblasti saopštile da su spremne da prihvate 900 hiljada izbeglica iz Donbasa.
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Eksplozije odjekuju u Dnjepopertrovsku, Kijevu, Odesi, Harkovu, meta - vojna infrastruktura
Kozak - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
RUSIJA
Kozaci priskaču u pomoć: Samo da deca ne plaču /video, foto/
Izbeglice iz Donbasa u Rostovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
RUSIJA
Sputnjik sa izbeglicama: „Ako u Donbasu krene nešto ozbiljno, rat od pre osam godina biće dečja igra“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala