- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sputnjik sa izbeglicama: „Ako u Donbasu krene nešto ozbiljno, rat od pre osam godina biće dečja igra“

© SputnikIzbeglice iz Donbasa u Rostovskoj oblasti
Izbeglice iz Donbasa u Rostovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Otkako je objavljena evakuacija stanovništva iz DNR i LNR u Rusiju, u prigraničnim područjima operativno su organizovani centri za privremeni smeštaj. Prvi su svoja vrata otvorili dečji kampovi i rekreativni centri na obali Azovskog mora, na granici Rusije i LNR. Dopisnik Sputnjika je posetio jedan od njih.
Dečji kamp „Sputnjik“ nalazi se u predgrađu Taganroga – prvog većeg grada na granici DNR i Rusije. Predviđen je za 700 ljudi, a popunjen je već 19. februara i više ne prima izbeglice. Veoma je komforan, sa velikim dvorištem, plažom i brojnim dečjim igralištima.
Iz Donbasa su među prvima evakuisana deca bez roditeljskog staranja. U kamp „Sputnjik“ stigla su deca iz jednog sirotišta iz Donjecka, a s njima i njihovi vaspitači.
„Juče smo došli, još se smeštamo. Poneli smo samo dokumenta i neke najosnovnije stvari. Ovde su nas smestili, ugrejali, nahranili. Nadamo se da ovo neće biti zadugo“, kaže jedna od vaspitačica.
© SputnikDečji kamp na obali mora
Dečji kamp na obali mora - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Dečji kamp na obali mora
Izbeglice stižu i autobusima i ličnim prevozom. Penzioner Andrej Petrovič dovezao je iz Telmanova sestru, nećaku i unuku. Kako kaže, on namerava da se vrati kući.
„Samo sam dovezao žene da se smeste, jer zbog mobilizacije samo penzionisane muškarce puštaju sa teritorije DNR. One će se ovde smestiti, a ja ću se vratiti. Muškarci nemaju šta da sede po kampovima. U Telmanovu se puca, ali moram paziti na kuću“, rekao je on za Sputnjik.
Odgovarajući na pitanje da li eskalacija može potrajati, odgovara da to sad niko ne zna.
„Zasad se, hvala Bogu, nigde ne vodi sveobuhvatna ofanziva, samo pucaju. Plašim se da ako počne nešto ozbiljno, vojne operacije od pre osam godina izgledaće nam kao dečja igra“, zabrinut je Petrovič.
U kamp je stiglo mnogo žena sa decom uzrasta od jedne do tri godine. Jedna od njih je naša sagovornica Elena koja je stigla iz predgrađa Donjecka.
Kamp za izbeglice iz Donbasa
Kamp za izbeglice iz Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Kamp za izbeglice iz Donbasa

„Ovde su nas svi brzo dočekali i smestili. Naše devojke koje volontiraju ovde su odlične. Generalno, sve je u redu sa smeštajem: sobe su čiste, nedavno je rađen remont. Hrane nas tri puta dnevno. Nisam mogla ni da zamislim da će nas ovako dobro dočekati“, priča Elena.

Kako kaže, zasad se u Enakijevu ne puca, ali su se evakuisali ranije, jer 2014. nisu imali vremena da odu.
„Pre osam godina smo odlučili da ostanemo, Svega smo se nagledali: eksplozija, pucnjave, raketa, Krili smo se sa decom po podrumima, često smo bili gladni. Sada smo odlučili da odemo ranije i da ne rizikujemo“, objašnjava Elena.
Ipak se nada da će se uskoro zajedno sa porodicom vratiti kući.
U dvorištu kampa nema tako mnogo ljudi. Odrasli uglavnom stoje u redu i čekaju novčanu pomoć. Ljudi su uglavnom optimistični po pitanju cele situacije.
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Eksplozije odjekuju u Dnjepopertrovsku, Kijevu, Odesi, Harkovu, meta - vojna infrastruktura
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala