- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Linč i Spilberg: Neočekivana saradnja na zalasku dve briljantne karijere

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaReditelj Stiven Spilberg
Reditelj Stiven Spilberg - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Impresivnoj glumačkoj postavi koju je jedan od najvećih reditelja današnjice Stiven Spilberg već odabrao za svoj poluautobiografski film, pridružio se i njegov čuveni kolega Dejvid Linč.
Za sada je poznato da će se drama zvati „Fabelmanovi“, ali ne i koju je ulogu Spilberg namenio Linču. Film je trenutno u postprodukciji i zasnovan je na Spilbergovim iskustvima iz detinjstva. Glavni junak se ne zove Stiven, ali će priča preneti deo odnosa koji je reditelj imao sa roditeljima, što je bila česta tema ili polazna tačka u mnogim njegovim dosadašnjim filmovima.
Uloga Linča u Spilbergovoj novoj drami strogo je čuvana tajna, kao i sami detalji vezani za radnju filma. Spilberg je scenario napisao zajedno sa Tonijem Kušnerom, svojim redovnim saradnikom na filmovima kao što su „Linkoln“ i „Priča sa zapadne strane“, a premijera „Fabelmanovih“ očekuje se 23. novembra ove godine.
Iako Vršnjaci, Linč je stariji od Spilberga nepunih 11 meseci, dvojica holivudskih velikana ranije nisu sarađivala.
Za razliku od kolege Spilberga, Dejvid Linč se već oprobao kao glumac. U svojoj seriji „Tvin Piks“ igrao ulogu FBI agenta Gordona Kola, a gostovao je i u filmovima „Lui“ i „Klivlend šou“. Imao je sporednu ulogu i u ostvarenju „Laki“ iz 2017. godine.
Dvojica velikana imala su potpuno drugačiji razvojni put, nisu bili deo istog holivudskog društva i zato je i vest o njihovoj saradnji iznenadila filmofile širom sveta. Dok je Spilberg odavno postao jedan od najcenjenijih mejnstrim reditelja i autor brojnih blokbastera, Linč se za status klasika izborio kao režiser „filmskog podzemlja“.
Dejvid Linč se proslavio niskobudžetnim, avangardnim hororom „Glava za brisanje“ i taman kad mu je karijera krenula uzlaznom putanjom, napravio je jedan od najvećih finansijskih promašaja u istoriji Holivuda, naučno fantastični film „Dina“.
Uprkos globalne popularnosti „Tvin Piksa“ koji je potpuno redefinisao žanr TV serija i kultnih filmova poput „Divljih u srcu“, „Plavog somota“ i „Bulevara zvezda“, Linč je sačuvao status avangardnog umetnika koji pomera granice, ali čiji filmovi ne zarađuju mnogo. Ako uopšte i zarađuju.
Nasuprot njemu, Spilberg je gotovo od samih početka rediteljske karijere postao „zlatna koka“ holivudskih studija, čiji su filmovi donosili ogromne profite – od „Ajkule“, „Bliskih susreta treće vrste“, „I-tija“ do „Šindlerove liste“ za koju je osvojio Oskara za najbolji film i režiju.
I poslednji Spilbergov film, rimejk klasika iz 1961. godine „Priča sa zapadne strane“ osvojio je nedavno nagrade Zlatni globus u kategoriji najbolji mjuzikl ili komedija, dok su dve njegove zvezde, Rejčel Zegler i Arijana DeBos, dobile glumačke nagrade.
Iako su dvojica velikana u osmoj deceniji a njihovi najbolji filmovi snimljeni su pre više decenija, po svemu sudeći, sledeći Spilbergov film biće značajan gotovo kao i njegovi najpoznatiji. Ako ni zbog čega drugog onda zato što je spojio nespojivo – Spilberga i Linča.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2015
Dnevnik Emira Kusturice (14): „Šindlerova lista“ bolja od Spilberga
Dejvid Linč - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2017
Dejvid Linč za Sputnjik: Imam rešenje za Kim Džong Una
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala