- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Džonson Makronu: Putin spreman za diplomatsko rešenje ukrajinske krize

© AFP 2023 / ALASTAIR GRANTBritanski premijer Boris Džonson i predsednik Francuske Emanuel Makron
Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson rekao je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da „obaveze“ predsednika Rusije Vladimira Putina ukazuju na to da je on i dalje spreman da učestvuje u pronalaženju diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu, navodi se u saopštenju Dauning strita nakon razgovora dvojice lidera.
„Premijer je primetio da je posvećenost predsednika Putina predsedniku Makronu dobrodošao znak da bi on i dalje mogao biti spreman da se angažuje u potrazi za diplomatskim rešenjem. Premijer je naglasio da glas Ukrajine mora biti centralni u svakoj diskusiji“, ističe se u saopštenju.
Osim toga, lideri su se složili da je neophodno da i Rusija i Ukrajina u potpunosti ispune svoje obaveze iz Minskih sporazuma.
„Takođe su istakli potrebu da predsednik Putin povuče svoje trenutne pretnje i povuče trupe sa granice sa Ukrajinom“, dodaje se u saopštenju.
Rusija je, s druge strane, više puta naglašavala da nije strana u sukobu u Ukrajini i da nije predmet Minskih sporazuma.
Makron i Putin su u nedelju razgovarali telefonom na inicijativu francuske strane. Kako prenose francuski mediji, razgovor je trajao sat i 45 minuta. Agencija Frans pres navela je, pozivajući se na jednog francuskog zvaničnika, da je Putin potvrdio Makronu nameru da povuče trupe iz Belorusije posle vojnih vežbi. Osim toga, lideri su se složili da se u ponedeljak održi sastanak trilateralne kontakt grupe.
Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodno opasnih dejstava Rusije u blizini granica Ukrajine. Moskva je više puta demantovala takve optužbe, ističući da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a tvrdnje o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica. Neosnovane tvrdnje da Rusija sprema provokacije nastavljaju da stižu sa Zapada, uprkos povratku ruskih trupa u svoje baze posle vežbi. Rusija je takođe više puta naglašavala da nije strana u sukobu u Ukrajini i da nije predmet Minskih sporazuma.
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
RUSIJA
Antonov: Vojna mašina NATO-a prišla granicama Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala