- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Antonov: Vojna mašina NATO-a prišla granicama Rusije

© Sputnik / Mihail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaRuski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Ne može se pozivati Moskva na saradnju u oblasti naoružanja i istovremeno jačati potencijal NATO-a, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.
„Ne može se pozivati Rusija da sarađuje na kontroli naoružanja i istovremeno bezgranično jačati udarni potencijal NATO-a na našim granicama“, navodi se u komentaru ambasadora koji je diplomatsko predstavništvo objavilo na svojoj Fejsbuk stranici.
On je naglasio da Rusija i SAD imaju jednaka prava u oblasti bezbednosti, dok se „vojna mašina“ NATO-a približila granicama Rusije.
„Počelo je vojno-tehničko osvajanje Ukrajine. Nemamo gde da se povučemo. Insistiramo na povlačenju svih američkih oružanih snaga i naoružanja raspoređenog u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i baltičkim zemljama. Uvereni smo da je nacionalni potencijali u ovim zonama sasvim dovoljan. U takvoj situaciji bezbednosne garancije su nam potrebne više nego ikad. Naglašavam: pravno obavezujuće garancije“, rekao je Antonov.

Bezbednosne garancije i svetski poredak

Rusija polazi od toga da u ovom trenutku nije ključna situacija oko Ukrajine, već kakav će biti svetski poredak, da li će se poštovati princip nedeljivosti bezbednosti, rekao je Antonov.
Diplomata je primetio da SAD „ne slušaju zabrinutost Rusije u vezi sa bezbednosnim pitanjima“.
„Zašto gledate samo na jednu stranu (pitanja). Zašto ignorišete drugu?“, upitao je on.
„Danas nije problem Ukrajina, problem je kakav će biti svetski poredak u budućnosti, da li možemo zajednički da razradimo čvrste bezbednosne garancije za sve bez kršenja veoma važnog principa nedeljivosti bezbednosti za sve. To znači da vi nemate pravo da jačate svoju bezbednost na račun Ruske Federacije, a da ni mi nemamo takvo pravo“, objasnio je on.
Antonov je naglasio da je ovaj princip „zaštićen mnogim dokumentima“ koje su ranije odobrile SAD i Rusija.
„Danas ne govorimo o Ukrajini. Govorimo o poretku koji ćemo zajedno uspostaviti u Evropi i svetu uopšte. Zašto ne želite da saslušate našu zabrinutost zbog toga?“, napomenuo je Antonov.
On je podsetio da je Moskva veoma zabrinuta zbog aktivnosti NATO-a.
„I napomenuo bih da su se snage bloka približile ruskoj granici. Ne želimo novi talas širenja NATO-a“, konstatovao je ambasador.

Rusija ne namerava da destabilizuje Ukrajinu

„Želeo bih da razjasnim trenutnu situaciju. Rusija ne predstavlja pretnju Sjedinjenim Američkim Državama, ne preti Ukrajini. Ne nameravamo da destabilizujemo Vašington ili Kijev. Amerikanci i Ukrajinci nisu naši neprijatelji“, istakao je ambasador.
On je dodao da se raspoređivanje ruske vojske unutar zemlje ne tiče Sjedinjenih Američkih Država.
„Raspoređivanje Oružanih snaga Ruske Federacije na nacionalnoj teritoriji ne utiče i ne može uticati na fundamentalne interese Sjedinjenih Američkih Država. Podsećam da na teritoriji Ukrajine nema naših snaga“, naveo je Antonov.
On je naglasio da se „ruske trupe nalaze na našoj suverenoj teritoriji“ i da nikome ne prete. Nakon završetka vežbi u Belorusiji, ruske trupe će se vratiti u svoje baze, dodao je ambasador.
Informacije američkih medija o mogućnosti invazije Rusije na Ukrajinu nazvao je širenjem dezinformacija.
„Nema nikakve ‘ruske invazije’ na Ukrajinu i ona se ne planira. Većina američkih medija širi dezinformacije da ‘Rusi samo što nisu napali svog suseda’, a rokovi se stalno odlažu. Sve te glasine su deo informacionog rata čiji je cilj da se iskrivi pravo stanje stvari, a Rusija predstavi u krajnje negativnom svetlu“, ocenio je ruski diplomata.
Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodno opasnih dejstava Rusije u blizini granica Ukrajine. Moskva je više puta demantovala takve optužbe, ističući da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a tvrdnje o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica. Neosnovane tvrdnje da Rusija sprema provokacije nastavljaju da stižu sa Zapada, uprkos povratku ruskih trupa u svoje baze posle vežbi. Rusija je takođe više puta naglašavala da nije strana u sukobu u Ukrajini i da nije predmet Minskih sporazuma.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
RUSIJA
Moskva: Izjave Zapada da Rusija fabrikuje povode za invaziju na Ukrajinu ─ laž
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala