- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zemlje G7 pozvale Rusiju da ne pravi „fatalnu grešku“: Povucite trupe

© Sputnik / Maksim BlinovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova zemalja G7 pozvali su Rusiju da „ne pravi fatalnu grešku“, da povuče trupe od granice sa Ukrajinom i da stupi u pregovore sa zapadnim zemljama o zajedničkoj bezbednosti, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

„Danas smo se okupili na hitnom sastanku jer je situacija veoma ozbiljna. Međutim, istorija još nije ispisana. Naša zajednička poruka kao članova G7 Rusiji: apelujemo da ne pravite tu fatalnu grešku – povucite trupe, sprečite štetu po Ukrajinu i Rusiju, započnimo pregovore“, izjavila je Berbokova nakon sastanka ministara na marginama Minhenske bezbednose konferencije.

Ona je dodala da su zemlje G7 izrazile solidarnost sa Ukrajinom, „te da bi bilo pogrešno za Rusiju da misli da može da osigura svoju bezbednost potiskujući druge“.

„Naprotiv, ako Rusija ponovo naruši suverenitet Ukrajine odmah će videti posledice velikih razmera – ekonomske, finansijske, političke, strateške i pojedinačne za one koji su lično odgovorni za tu krizu“, poručila je ona.

Ponovila je spremnost za dijalog sa Rusijom.
Podsetimo, Zapad već mesecima optužuje Rusiju da namerava da izvede invaziju na Ukrajinu, zbog čega je duž granice sa tom zemljom, kako navode, rasporedila veliki vojni kontingent. U Moskvi ističu da vojsku raspoređuju na svojoj teritoriji, da je to njeno suvereno pravo, kao i da to nikoga ne treba da plaši jer Rusija nema nikakve planove za napad na Ukrajinu.
Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
RUSIJA
Šefica nemačke diplomatije: Želimo stabilne odnose sa Rusijom, ali nećemo odstupiti od principa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala