- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šefica nemačke diplomatije: Želimo stabilne odnose sa Rusijom, ali nećemo odstupiti od principa

© AP Photo / Stefanie LoosAnalena Berbok
Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Nemačka vlada želi stabilne odnose sa Rusijom, ali neće odstupiti od principa, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok koja danas odlazi u radnu posetu Kijevu i Moskvi.
„Važno mi je da tokom predstojećih pregovora u Moskvi iznesem stav. Nova federalna vlada želi čvrste i stabilne odnose sa Rusijom. Spisak konfliktnih tema o kojima treba da razgovaramo je dugačak“, napomenula je Berbokova.
Govoreći o važnim pitanjima bilateralnih odnosa, ona je nabrojala oblasti poput nauke, kulture, trgovine, obnovljivih izvora energije i borbu protiv klimatskih promena.
„Za nas je posebno važna saradnja između civilnog društva. Takođe želim da porazgovaram sa mojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o tim mogućnostima i o tome kako možemo da stvorimo uslove za njihovu bolju primenu“, objasnila je ministarka.
U isto vreme, šefica nemačke diplomatije je precizirala da će „pažljivo slušati svoje sagovornike i u Moskvi i u Kijevu“.
„Ali takođe ću biti vrlo jasna u vezi sa stavom koji zauzimamo u EU, G7 i transatlantskom savezu“, dodala je ministarka.
Berbokova je istakla da je nemačka vlada spremna za ozbiljan dijalog sa Rusijom o bezbednosti u Evropi, ali da neće odstupiti od principa.

„Spremni smo za ozbiljan dijalog o dogovorima i koracima koji će svima u Evropi pružiti veću sigurnost, uključujući i Rusiju. Ali ne možemo i nećemo odstupiti od osnovnih principa Helsinškog sporazuma. To uključuje nepovredivost granica, pravo na izbor saveza i odustajanja od upotrebe pretnji kao sredstva politike. I u potpunosti smo odlučni da odgovorimo ako Rusija krene putem eskalacije“, napomenula je nemačka ministarka.

Pregovori u Kijevu

Diplomata se osvrnula i na pregovore u Kijevu, rekavši da će tamo razgovarati o inicijativama za modernizaciju ukrajinskog energetskog sektora, kao i o predlozima za zaštitu sajber-prostora.
„U Kijevu želim jasno da stavim do znanja da ne vodimo nikakve pregovore o Ukrajini zaobilazeći je. I kao nova federalna vlada, ne samo da nastavljamo da ispunjavamo svoje obaveze, već je i današnja 30. godišnjica naših diplomatskih odnosa dobra prilika za resetovanje“, naglasila je, dodajući da za nju to pre svega znači doprinos jačanju potencijala Ukrajine.
Ona se dotakla i teme rešavanja ukrajinske krize.
„Hoću da na licu mesta saznam da li postoji spremnost da se pronađu rešenja pre svega putem diplomatskih kanala kako bi se 'normandijskom formatu' ponovo udahnuo život i kako bi, na kraju, napredovali u primeni Minskih sporazuma“, konstatovala je političarka.
U pitanju je prva poseta Ukrajini i Rusiji od kada je Berbokova na poziciji šefice nemačke diplomatije. Ona će danas posetiti Kijev, gde će razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i kolegom Dmitrijem Kulebom. Zatim ministarka u drugoj polovini dana odlazi u Moskvu, a 18. januara će se sastati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i razgovarati o situaciji u Donbasu, napetosti na rusko-ukrajinkoj granici i bilateralnim odnosima.
U poslednje vreme, kijevske vlasti i Zapad stalno optužuju Rusiju da ona, navodno, sprema invaziju na Ukrajinu. Moskva je ove navode više puta odbacila, naglasivši da oni imaju za cilj da NATO prebaci na granicu sa Rusijom trupe i vojnu tehniku.
MIP Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
RUSIJA
Kijev poručio Berlinu: Simpatije prema Putinu ne vrede novog krvavog rata u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala