- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Najmračniji dani posle Hladnog rata“: U EU dogovorene oštre sankcije protiv Rusije

© AP Photo / Olivier MatthysPredsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Sankcije EU protiv Rusije u slučaju izbijanja rata u Ukrajini obuhvatiće, između ostalog, i energetski sektor, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.
„Već smo dogovorili oštre sankcije protiv Rusije koje će uključivati ograničenja u energetskom sektoru i za visoke tehnologije“, izjavila je fon der Lajenova.
Kako tvrdi, sukob u Ukrajini je „izazvala Rusija“.
„EU i NATO ostaju potpuno ujedinjeni (u situaciji oko Ukrajine) kao odgovor na ruske pretnje“, istakla je ona. Trenutnu situaciju je okarakterisala kao „najmračnije dane u Evropi nakon Hladnog rata“.
Prema njenim rečima, svet ovih dana prati najveće gomilanje vojske u Evropi od perioda Hladnog rata, što u potpunosti može da promeni aktuelni svetski poredak.
Kasnije je istakla da bi način razmišljanja zasnovan na „mračnoj prošlosti“ mogao da dovede Rusiju do toga da ostane bez srećne budućnosti.
„Suočavamo se sa najgrubljim pokušajima Rusije da izmeni pravila međunarodnog sistema, ipak i dalje se nadamo da ćemo uspeti da postignemo mir diplomatskim metodama“, napisala je šefica EK na Tviteru.

Kritike na račun „Gasproma“

Fon der Lajenova je izjavila da je ponašanje ruskog gasnog giganta „Gasprom“ u vezi isporuka gasa u EU u svetlu visokih cena – „veoma čudno“.

„'Gasprom' svesno pokušava da isporučuje što je moguće manje kada cene skaču. To je veoma čudno ponašanje za kompaniju“, istakla je šefica EK na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Podsetimo, Zapad već mesecima optužuje Rusiju da namerava da izvede invaziju na Ukrajinu, zbog čega je duž granice sa tom zemljom, kako navode, rasporedila veliki vojni kontingent. U Moskvi ističu da vojsku raspoređuju na svojoj teritoriji, da je to njeno suvereno pravo, kao i da to nikoga ne treba da plaši jer Rusija nema nikakve planove za napad na Ukrajinu.
Tanker sa tečnim prirodnim gasom iz SAD u luci u Portugaliji - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
SVET
EU želi da SAD postanu glavni dobavljač gasa – prošle godine kupljene rekordne količine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala