- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU želi da SAD postanu glavni dobavljač gasa – prošle godine kupljene rekordne količine

© AFP 2023 / Francisco LeongTanker sa tečnim prirodnim gasom iz SAD u luci u Portugaliji
Tanker sa tečnim prirodnim gasom iz SAD u luci u Portugaliji - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Evropska unija je kupila rekordnu količinu tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država 2021. godine i u januaru ove godine, navodi se u dokumentu Evropske komisije „Trgovanje tečnim prirodnim gasom između EU i SAD“.

„Uvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD značajno je porastao od momenta prve isporuke u aprilu 2016. godine. Podaci pokazuju da je 2021. godine uvoz tečnog prirodnog gasa u EU bio količinski najveći – preko 22 milijarde kubnih metara sa procenjenom vrednošću od 12 milijardi evra. U januaru 2022. godine uvoz je dostigao mesečni maksimum od 4,4 milijarde kubnih metara što se procenjuje na 4,1 milijardu evra“, piše u dokumentu.

Ističe se da bi dalja transatlantska saradnja trebalo da dovede do toga da SAD postanu glavni dobavljač gasa za kontinent. Trenutno je Rusija glavni izvoznik prirodnog gasa u Evropsku uniju.
„Prirodni gas igra centralnu ulogu u energetskom sistemu EU, između ostalog i u kontekstu energetske transformacije – na njega otpada 23 odsto potražnje za energijom. Trenutno Evropa uvozi oko 90 odsto gasa koji joj je neophodan i očekuje se da će se narednih godina taj udeo povećati“, precizirano je u dokumentu.
Ranije su mediji pisali da je Vašington održao pregovore sa velikim prodavcima goriva u Severnoj Africi, na Bliskom istoku, u Aziji i u SAD o spremnosti da „privremeno povećaju“ proizvodnju gasa za Evropu. Kako je saopštio izvor iz američke administracije, takve mere su neophodne u slučaju prekida ruskog tranzita preko Ukrajine.
Ventil na cevovodu gasne stanice Nežuhiv u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
RUSIJA
EU gradi energetsko partnerstvo sa SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala