- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU gradi energetsko partnerstvo sa SAD

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVentil na cevovodu gasne stanice "Nežuhiv" u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Ventil na cevovodu gasne stanice Nežuhiv u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Evropska unija gradi energetsko partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, radi se pre svega o isporukama prirodnog tečnog gasa, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govoreći na onlajn konferenciji „Evropa 2022“ koja je organizovana u Berlinu.
„Ne može se isključiti mogućnost da će Kremlj nastaviti da koristi gas kao sredstvo pretnje i zato moramo postati nezavisniji“, istakla je Lajenova, nazvavši „čudnim poslovnim ponašanjem“ to što je „Gasprom“ u situaciji povećane potražnje gasa u Evropi odbio da poveća isporuke, s obzirom da više od 40 odsto plavog goriva u EU dolazi upravo iz Rusije.
„Zbog toga moramo da postanemo nezavisni od toga (isporuka ruskog gasa) i kontinuirano radimo sa pouzdanim dobavljačima gasa“, dodala je Fon der Lajenova i istakla da se „gradi partnerstvo za energetsku bezbednost sa Sjedinjenim Američkim Državama“, tj. radi se „pre svega o isporukama prirodnog tečnog gasa“.
Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da su teškoće sa isporukama gasa u Evropi uzrokovane „krizom u odnosima sa Rusijom“. On je priznao da Rusija poslednjih nedelja strogo ispunjava svoje ugovorne obaveze, međutim, „Gasprom” je, prema njegovim rečima, „odbio“ da dodatno isporučuje gas za popunu evropskih skladišta, što je povećalo previranja na tržištu.
Kako je istakao ruski predsednik Vladimir Putin, Rusija nema nikakve veze sa trenutnom situacijom – sami Evropljani su sebi napravili probleme sa cenama gasa. Prema rečima potpredsednika ruske vlade Aleksandra Novaka, Rusija je spremna da poveća proizvodnju i isporuku gasa u Evropu, ali su „Gaspromu“ potrebni dugoročni ugovori, jer će to zahtevati velika ulaganja.
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
RUSIJA
Rezerve gasa u evropskim podzemnim skladištima na istorijskom minimumu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala