- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Slučaj „Kamila“: Sud pojasnio, hajka ne prestaje, ali ni borba za pravdu: „Tražimo novu analizu“

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKamila Valijeva
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Sud za sportsku arbitražu u Lozani je izneo tvrdnju da postoji mogućnost da je trimetazidin, zabranjena supstanca koja se uvrštava u doping, iako nema uticaja na sportske rezultate, stigla u organizam ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve kroz lek koji je koristio njen deda.
Sud je time potvrdio navode odbrane 15-godišnje reprezentativke Rusije da ona nije s namerom unela zabranjenu supstancu u organizam.
„Najverovatnije je da je zabranjena supstanca ušla u njen organizam slučajnim uzimanjem leka koji koristi njen deda. To je lek za srce i on ga koristi posle operacije srca. Kamilina majka je izjavila da nju deda često vozi na treninge i da taj lek ima u automobilu“, navedeno je u odluci Suda.
Svetska antidoping agencija, sa druge strane, nije zadovoljna obrazloženjem.
„Sportista nije dao dovoljne dokaze o tome da deda koristi lek. Ne postoji dokaz o kupovini, niti recept. Nema ni naučnih dokaza da koncentracija trimetazidina u njenom organizmu može da se pojavi slučajnim izlaganjem leku“, navedeno je iz Svetske antidoping agencije.
Zbog toga, pravni zastupnici Valijeve traže da istraga bude proširena i da se u dokazni materijal uvrsti i drugi uzorak uzet krajem decembra od mlade sportistkinje.
„Postoji mogućnost da se u antidoping laboratoriji dogodila tehnička greška zbog koje se u prvom uzorku pojavila izuzetno mala koncentracija zabranjene supstance. Zato tražimo analizu i drugog uzorka“, navedeno je iz pravne službe koja zastupa Valijevu.
Podsetimo, Valijeva je na dan kada je trebalo da dobije zlatnu medalju kao članica ruskog tima na Zimskim olimpijskim igrama privremeno suspendovana zbog pozitivnog doping nalaza, ali joj je kasnije dozvoljeno takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji.
Ipak, haotični dani su ostavili posledice na 15-godišnjakinju koja je, iako veliki favorit, završila turnir bez medalje, na četvrtom mestu.
Aleksandar Boljšunov - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SPORT
Odluka o kojoj će se pričati i podsećanje na skandal – zašto Rus nije postao „Kralj“?
Kamila Valijeva - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
SPORT
„Sve izgleda kao dirigovani napad“ – ruska šampionka ljuta zbog slučaja „Kamila“
Umetnička klizačica Kamila Valijeva - treninga na ZOI u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
SPORT
Ruska ledena kraljica ponovo proživljava nepravdu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala