- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uhapšeni organizatori protesta kamiondžija „Konvoj slobode“ u Kanadi /video/

© AP Photo / Cole Burston/The Canadian PressHapšenja tokom protesta u Kanadi
Hapšenja tokom protesta u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Kanadska policija uhapsila je dvoje organizatora protesta kamiondžija koji su u četvrtak zakrčili ulice Otave, nakon što su zvanične vlasti upozorile da je neizbežno okončanje gotovo tronedeljnog protesta protiv epidemioloških mera.
Puni autobusi policije stigli su u četvrtak blizu zgrade parlamenta u Otavi, a radnici su postavili dodatne zaštitne ograde oko vladinih zgrada, navodi agencija AP.
Policija je preduzela i nove mere za zatvaranje većeg dela centra grada kako bi sprečila mogućnost da neki pojedinci možda priteknu u pomoć demonstrantima.
„Akcija je neizbežna. Apsolutno smo posvećeni okončanju ovih nezakonitih demonstracija“, izjavio je privremeni šef policije Otave Stiv Bel.
Kako je naveo, policija je uhapsila dvoje organizatore protesta — Tamaru Lič i Krisa Barbera u okolini zgrade parlamenta.
Otava je poslednje uporište pokreta nazvanog „Konvoj slobode“ nakon nedavno okončanih demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze prema SAD, nanele ekonomsku štetu obema zemljama i stvorile političku krizu za kanadskog premijera Džastina Trudoa.
Takvi protesti su inspirisali slične konvoje u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji.
„Krajnje je vreme da ove ilegalne i opasne aktivnosti prestanu“, izjavio je premijer Trudo u parlamentu, nedaleko od mesta gde je bilo parkirano više od 300 kamiona.
„Oni su pretnja našoj ekonomiji i našem odnosu sa trgovinskim partnerima. Oni su pretnja po javnu bezbednost“, naglasio je kanadski premijer, preneo je Tanjug.
Protest kamiondžija u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SVET
Kako su kamiondžije promenile Kanadu — za svega dve nedelje
Protest kamiondžija - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
SVET
Šta je pokrenulo „Konvoj slobode“ kanadskih kamiondžija i ko iza toga stoji /video/
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala