- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Crno-beli pečat na srpski fudbalski san!

© Foto : FK Partizan / Miroslav TodorovićFudbaleri Partizana
Fudbaleri Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Minimalnom pobedom Partizana u Pragu nad Spartom, Srbija je na korak od ostvarenja sna – da od sezone 2023/24. ima dva predstavnika u Ligi šampiona. Učvršćena je 11. pozicija sa 32.375 bodova i Belgijancima je samo čudo potrebno da istisnu sa te pozicije Srbiju.
U Pragu je udaren crno-beli pečat na srpski fudbalski san. Činjenica je da je Crvena zvezda koja blista u Evropi najzaslužnija za nikad bolji klupski koeficijent, ali je isto tako činjenica da je Partizan u Pragu praktično finiširao posao i da bi Srbija od sezone 2023/24. trebalo da ima dva predstavnika u elitnom fudbalskom takmičenju.
Šampion Superlige bi tako od 2023. godine išao direktno u Ligu šampiona, dok bi drugoplasirani tim startovao od drugog kola kvalifikacija, posle skoka sa 31.875 na 32.375 bodova, i 500 bodova koliko je donela pobeda crno-belih protiv Čeha u šesnaestini finala Lige konferencija.

Zbog čega je Srbija sigurna na 11. poziciji?

Srbija je zahvaljujući uspesima večitih, a najsvežiji slučaj je trijumf Partizana u prvom meču nokaut faze trećeg po jačini fudbalskog klupskog takmičenja, učvrstila 11. poziciju na UEFA rang listi za klubove.
Kako Ukrajinci nemaju više predstavnika u Evropi, a direktno su iza nas sa 31.800 bodova, tako je jasno da ne mogu da nas ugroze. Belgijanci imaju 30.600 bodova.
© Foto : UEFA/printskrinUEFA klupska rang lista
UEFA klupska rang lista - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
UEFA klupska rang lista
Ipak, moguće je čudo i da nas Belgijanci prestignu ali je to teško ostvariv scenario. Neophodno je da Gent, kao jedini predstavnik pomenute zemlje na evrosceni, stigne do finala Lige konferencija i zabeleži bar jednu pobedu u polufinalu.
Daleko realnije od navedenog jeste da Srbija dodatno pobegne Ukrajini i Belgiji koje su na 12. i 13. poziciji i približi se Rusiji koja je deseta na UEFA klupskoj listi koeficijenata.
Crvena zvezda tek treba da igra svoje mečeve osmine finala Lige Evrope, Partizan idućeg četvrtka u revanšu šesnaestine finala Lige konferencije dočekuje Spartu iz Praga, te je jasno da bi bodovni saldo mogao dodatno da bude uvećan.
I ne samo da će Srbija praktično od sezone 2023/24. imati dva predstavnika u Ligi šampiona, već i jednog sigurnog predstavnika u Ligi konferencija, a tu su i mesta u Ligi Evrope ka kojoj će se put krčiti kroz kvalifikacije.
Ono što je najvažnije od svega jeste da srpski klubovi ne ponove grešku koju su napravili Hrvati, kada su pre samo nekoliko sezona imali dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je Lokomotiva iz Zagreba kao vicešampion napravila kardinalnu grešku, rasprodavši pola tima, što je dovelo do debakla u kvalifikacijama.
Fudbalska Srbija trenutno uživa u proleću koje je ranije stiglo, a osim temperatura iznd proseka u februaru, i te kako raduju velike stvari koje rade dva najveća srpska kluba na evrosceni, pa se san pretvorio u javu posle crno-belog pečata u Pragu!
Fudbaleri Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
SPORT
Partizan čekao i dočekao gol – pobeda u Pragu!
Barselona - Napoli - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
SPORT
Barselona se penalom spasla bruke, Zenit „pao“ u Sankt Peterburgu!
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
SPORT
Vlahović je „ukrao“ slavlje od legende: „Moraće da plati odštetu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala