- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako da ubrzate metabolizam: Objavljena nova studija

© Sputnik / Lola ĐorđevićUživanje na prolećnom suncu
Uživanje na prolećnom suncu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
Pratite nas
Ako pokušavate da izgubite nekoliko kilograma, a dijeta i vežbanje jednostavno ne pomažu, nova studija u časopisu „Dijabetologija“ ukazuje da možda postoji jedan neobičan trik koji bi mogao da napravi razliku.
Analizirajući 14 muškaraca i žena s prekomernom težinom u dobi između 40 i 75 godina, istraživači su naveli učesnike da ostanu u posebnoj zatvorenoj komori koja je merila njihovo disanje tokom 40 sati. To im je omogućilo da odrede koliko brzo i kada su sagorevali kalorije, i dok su budni i kada spavaju.
Vreme je podeljeno u dve odvojene seanse na temelju izloženosti izvoru svetlosti.
Tokom jedne seanse oponašali su prirodno svetlo uz vedar dan i prigušenu večernju rasvetu, dok je tokom druge preokrenut taj redosled. U obe seanse učesnici su bili u mraku tokom noći i imali su redovne obroke koji su održavali dosledan sadržaj kalorija i makronutrijenata.
Uzorci krvi uzeti su pre doručka i večere, zatim u intervalima od 30 minuta u četiri sata nakon oba obroka kako bi se odredili nivoi triglicerida, insulina, melatonina i glukoze. Svi oni igraju ulogu u metabolizmu, kaže glavni autor Žan-Frider Harmsen sa odseka za nauku o ishrani i kretanju Medicinskog centra Univerziteta Mastriht u Holandiji.
Studija je pokazala da je provođenje dana na jakom svetlu dovelo do nižeg nivoa glukoze u krvi pre večere u poređenju s provođenjem dana pri slabom svetlu.
Nasuprot tome, jaka svetlost u večernjim satima dovela je do smanjenja metaboličke brzine spavanja, što znači da su učesnici jeli istu količinu, ali su sagorevali manje kalorija dok su spavali.
Rasveta u domovima mogla bi nadomestiti dnevnu svetlost u slučajevima kad niste u prilici provesti vreme na otvorenom, prenosi Indeks.
Iako je uvek dobra ideja provoditi više vremena na otvorenom, Harmsen kaže da se ne morate nužno oslanjati na spoljnu rasvetu kako biste iskoristili prednosti ispravne kombinacije dan-noć.
„Redizajniranje uslova unutrašnje rasvete tako da oponašaju ciklus prirodnog svetla i tame obećava poboljšanje metaboličkog zdravlja. Izbegavanje jakog svetla uveče može uticati na varenje glukoze na značajan način, koji smanjuje rizik od debljanja“, kaže on.
Dijeta — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
DRUŠTVO
Bez restriktivnih dijeta: Naučnici otkrili najjednostavniji recept za mršavljenje
Dziewczyna z telefonem komórkowym w ręce w łóżku - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zašto mobilni telefon ne sme da se puni u spavaćoj sobi
Gojazna žena - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Nova studija opovrgla uvreženo mišljenje o dobijanju viška kilograma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala