- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Municija za automatsku pušku - Sputnik Srbija

Sirene za evakuaciju iz Donbasa, Donjeck upozorava da Ukrajina uskoro planira napad

Pratite nas
U Donbasu su se upalile sirene za uzbunu, javlja dopisnik Sputnjika sa lica mesta. Lider DNR Denid Pušilin rekao je da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uskoro izdati naređenje za početak ofanzive na Donbas, te da je od danas organizovan masovni odlazak stanovništva iz DNR u Rusiju.
Kako je naveo, u dogovoru sa ruskim vlastima u Rostovskoj oblasti su organizovani punktovi za prijem evakuisanog stanovnika iz DNR i LNR.
Na graničnim punktovima između DNR i Rusije stvoreni su uslovi za brz prelazak građana.
„Predsednik Zelenski će uskoro izdati naređenje vojnicima da krenu u ofanzivu na Donbas i realizuju plan invazije na teritoriju samoproglašenih DNR i LNR“, naveo je Pušilin u video-obraćanju na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine u stanju borbene gotovosti i spremne su za napad na Donbas.
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
RUSIJA
DNR: Sprečeno više diverzija, cilj Kijeva ekološka katastrofa i eskalacija
Inače, kako prenose ruski mediji, sirene za građansku uzbunu se u Donjecku pale regularno, dva ili tri puta mesečno, međutim, o tome uglavnom vlasti obaveštavaju građane unapred.
Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik takođe je pozvao stanovnike republike da se evakuišu u Rusiju. On je dodao da je Rusija spremna da obezbedi organizovani prijem i da smesti na svojoj teritoriji stanovnike LNR.
„Još jednom se obraćam svim muškarcima koji su sposobni da drže oružje u rukama da ustanu u odbranu svoje zemlje“, rekao je lider LNR u obraćanju građanima.

Kremlj: Ne znamo šta se dešava u Donbasu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije mogao da potvrdi da je na Donbasu pokrenuta evakuacija.
Ne znam šta se trenutno dešava tamo“, rekao je Peskov i dodao da mu nije poznato ni da li je ta odluka usaglašena sa bilo kim.

Ukrajina: Ne planiramo napad na Donbas

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev ne planira ofanzivu na Donbas kao ni bilo kakve diverzije koje uključuju hemijsko oružje i specijalne operacije u tom regionu.
„Kategorički odbacujemo sve te navode ruske propagande o navodnoj ofanzivi na Donbas ili o diverzijama koje uključuju hemijsko oružje. Ukrajina ne planira takve operacije. Mi smo u potpunosti posvećeni isključivo diplomatskim rešenjem krize“, napisao je Kuleba na Tviteru.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
18:42 18.02.2022
Ukrajinska vojska je granatirala grad Gorlovka i selo Zajcevo koje se nalaze pod kontrolom samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopšteno je iz Centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
Kako se navodi, napad je usledio predveče i to iz minobacača kalibra 120 milimetara uprkos tome što je to naoružanje zabranjeno od strane Minskih sporazuma.
18:38 18.02.2022
Eksplozija u centru Donjecka - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
RUSIJA
Snažna eksplozija u centru Donjecka /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala