https://lat.sputnikportal.rs/20220217/zasto-je-vazna-riba-u-ljudskoj-ishrani-1134434062.html
Zašto je važna riba u ljudskoj ishrani
Zašto je važna riba u ljudskoj ishrani
Sputnik Srbija
Riba je veoma bitan element zdrave ishrane savremenog čoveka. Kako maksimalno iskoristiti tu namirnicu objašnjava ruski dijetolog Andrej Zolotorjov. 17.02.2022, Sputnik Srbija
2022-02-17T14:18+0100
2022-02-17T14:18+0100
2022-02-17T14:18+0100
rusija
magazin
riba
zdravlje
ishrana
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/04/1129539362_0:137:1920:1217_1920x0_80_0_0_73fcb422c243ad22cc5b0f1bc6b151ae.jpg
On pre svega ističe da riba sadrži za čoveka nezamenljive omega-3 masne kiseline čiji nedostatak u organizmu izaziva različita oboljenja.Ako se riba hrani nepravilno, omega-3 kiseline mogu da budu uništene, upozorava on.„Kada kupujete neka to uvek bude sveža, a ne smrznuta riba. Ponovno zamrzavanje, čuvanje u polietilenu, vakumiranim pakovanjima komplikuju stvari. Te masti brzo oksidiraju i postaju toksične“, objašnjava Zolotorjov.Najbolji način pripreme ribe su – na pari, sušenje ili ako se zapeče.Prženje umanjuje hranljivu vrednost ribe, navodi on i objašnjava zašto pored ribe treba konzumirati i maslac.Svaka vrsta ribe ima neka jedinstvena svojstva, na primer pacifička skuša i sprat su korisni za centralni nervni sistem, losos za kardio-vaskularni sistem, dok bakalar može da ima i antikancerogeni efekat, zaključio je Zolotorjov.
https://lat.sputnikportal.rs/20211129/ruski-nutricionista-otkriva-kada-su-tunjevina-jabuke-i-jogurt-stetni-po-zdravlje--1131852725.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/04/1129539362_58:0:1862:1353_1920x0_80_0_0_afb502d840fe4e3f5e7f6047a5bb8868.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
magazin, riba, zdravlje, ishrana
magazin, riba, zdravlje, ishrana
Zašto je važna riba u ljudskoj ishrani
Riba je veoma bitan element zdrave ishrane savremenog čoveka. Kako maksimalno iskoristiti tu namirnicu objašnjava ruski dijetolog Andrej Zolotorjov.
On pre svega ističe da riba sadrži za čoveka nezamenljive omega-3 masne kiseline čiji nedostatak u organizmu izaziva različita oboljenja.
„Stvar je u tome što praktično sve ćelije našeg organizma imaju membranu čiji rad direktno zavisi od količine omega-3 masnih kiselina. Što je ima više ćelija će bolje funkcionisati, efikasnije će se odvijati metabolički procesi, a od toga zavisi i imunitet“, navodi dijetolog.
Ako se riba hrani nepravilno, omega-3 kiseline mogu da budu uništene, upozorava on.
„Kada kupujete neka to uvek bude sveža, a ne smrznuta riba. Ponovno zamrzavanje, čuvanje u polietilenu, vakumiranim pakovanjima komplikuju stvari. Te masti brzo oksidiraju i postaju toksične“, objašnjava Zolotorjov.
Najbolji način pripreme ribe su – na pari, sušenje ili ako se zapeče.
Prženje umanjuje hranljivu vrednost ribe, navodi on i objašnjava zašto pored ribe treba konzumirati i maslac.
„Zimi je obavezno, pored svega ostalog, jesti maslac. Oko 10 grama dnevno – to je dovoljno za osobu koja ima srednji nivo fizičke aktivnosti. To neće imati loš uticaj na organizam kada je reč o holesterolu, a izuzetak su situacije kada neko boluje od bolesti kada je konzumiranje maslaca zabranjeno, na primer upale pankreasa. Dovoljna količina omega-3 masnih kiselina zajedno sa puterom stvoriće efekat bronhopulmološkog imuniteta koji će štititi organizam i od virusa“, navodi ruski dijetolog.
Svaka vrsta ribe ima neka jedinstvena svojstva, na primer pacifička skuša i sprat su korisni za centralni nervni sistem, losos za kardio-vaskularni sistem, dok
bakalar može da ima i antikancerogeni efekat, zaključio je Zolotorjov.