- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad traži od Rusije da ne prizna DNR i LNR, dok „uslužno predlaže“ vojne scenarije

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Francuska, Nemačka, Irska, Estonija, Albanija i Norveška pozvale su Rusiju u Ujedinjenim nacijama da ne prizna Donjecku i Lugansku narodnu republiku.

„Upozoravamo da bi takav korak mogao dovesti do dodatnog narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i direktno bi narušio duh i slovo Minskih sporazuma“, nalazi se u zajedničkom sapštenju šest evropskih država koje je objavio predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivera nakon sednice Saveta bezbednosti UN o realizaciji Minskih sporazuma.

Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Verišinjin nazvao je navedeno saopštenje nepotrebnim spekulacijama.
„Radi se o apelu poslanika Državne dume. Zato se treba skoncentrisati na realizaciju Minskih sporazuma, a ne na spekulacije“, rekao je Verešinjin, napominjući da se „radi o predlogu da se ovo pitanje razmotri, iako sama njegova formulacija odražava raspoloženje u ruskom društvu, Donbasu“.
Po njegovim rečima, važno je da se izbegavaju pitanja koja mogu postati predmet spora u SB UN, „inače ćemo reagovati na svaku odluku bilo kog parlamenta u svetu“.
Neke države „uslužno predlažu“ Rusiji vojne scenarije za napad na Ukrajinu, međutim, to su samo reči koje imaju za cilj da se razvodne pregovori o bezbednosnim garancijama Rusije, istakao je Verešinjin.
„To je uradio i američki državni sekretar (Entoni Blinken), koji je nabrojao određene provokacije kao izgovor za napad na Ukrajinu“, rekao je on.
„Cilj je očigledan: postoji želja da se razvodne razgovori o dugoročnim pravno obavezujućim garancijama bezbednosti naše zemlje", dodao je ruski diplomata.
Veršinjin je ponovio da ruske trupe na ukrajinskoj granici ostaju na ruskoj zemlji i izvode vežbe.
"Činjenica je da su ruske snage bile na ruskoj teritoriji i da su ostale na ruskoj teritoriji. Moja zemlja izvodi vežbe na našoj teritoriji u režimu koji smatramo potrebnim", istakao je Veršinjin.
Dodao je da je vlada njegove zemlje "spremna za dijalog... ne imitirajući dijalog, već pravi".
Podsetimo, prošle nedelje je Držabna duma usvojila rezolucijom kojom se predlaže predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da prizna samoproglkašene Donjecku i Lugansku narodnu republiku.
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
RUSIJA
Kremlj: Putin primio zahtev Dume o priznanju DNR i LNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala