- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta piše u dokumentu koji je Republika Srpska uputila u Brisel

© Sputnik / Radoje PantovićZgrada Vlade RS u Banjaluci
Zgrada Vlade RS u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Republika Srpska uputila je dokument evropskim institucijama u Briselu u kojem se navodi da Srpska poštuje Dejtonski sporazum i da pravnim procesom vraća nadležnosti koje su joj date Ustavom.
„Srpska deluje poštujući teritorijalni integritet BiH, a proces vraćanja nadležnosti nije korak ka otcepljenju“, ističe se u dokumentu koji je objavio portal RTRS.
Ustavom BiH je predviđeno da sva ovlašćenja koja nisu izričito propisana institucijama Bosne i Hercegovine, pripadaju entitetima, navodi se u dokumentu i napominje da sa izuzetkom Ustavnog suda BiH, pravosudna pitanja nisu pitanja institucija BiH.
Dodaje se da je Međunarodna krizna grupa priznala da je Dejton dodelio pravosudna pitanja entitetima.
U dokumentu upućenom evropskim institucijama naglašeno je da iskustvo pokazuje da političko Sarajevo blokira bilo kakvu promenu u oblasti pravosuđa. Navodi se i da SDA od 2011. godine odbacuje sve predložene obrasce EU za reformu pravosudnog sistema.
„Uprkos činjenici da Republika Srpska traži vraćanje nadležnosti koje su joj dodeljene prema Ustavu BiH, kroz pažljiv, demokratski, pravni proces, oni koji unutar BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta strahuju da će kao rezultat ove mere izgubiti vlast, pozvali su EU na sankcije institucijama i liderima Republike Srpske“, kaže se u dokumentu.
U dokumentu, upućenom Evropskom parlamentu, izrečen je i stav Srpske da politička kriza u BiH treba da bude rešena unutrašnjim dijalogom.
Briselu, dodaje se u dokumentu, nije mesto među unutrašnjim pitanjima, jer Srpska i vraćanjem nadležnosti pokazuje da odbacuje strano uplitanje.
RTRS napominje da će o situaciji u BiH u Briselu biti reči 21. februara, s akcentom na vraćanje nadležnosti koje je Republika Srpska pokrenula.
Portal prenosi i ocenu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da je stavljanje BiH na dnevni red sednice u Briselu sarajevski spin i pokušaj da se od EU iznude sankcije za Srpsku.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
REGION
Dodik: Republika Srpska se bori za ustavnu poziciju
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
REGION
Providna igra protiv Srpske i specijalni zadatak — uvlačenje Bosne i Hercegovine u NATO
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala