- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Katnić razriješen funkcije Glavnog specijalnog tužioca

Milivoje Katnić - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Tužilački savjet konstatovao je prestanak funkcije crnogorskog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića zbog ostvarenog prava na starosnu penziju na osnovu podataka Fonda PIO. Za tu odluku glasalo je osam članova TS-a, dok je dvoje bilo protiv.
Ista odluka je ranije danas donijeta za još devet državnih tužioca.
Razriješeni tužioci su Ćuković Radmila, Vesna Jovićević, Suzana Milić, Ražnatović Olivera, Rmandić Milica, Tomčič Milivoje, Božidarka Gačević, Hajran Kalač i Feriha Muratović.
Takođe, većinom glasova Tužilački savjet je izabrao Danku Ivanović Đerić za disciplinsku tužiteljku, a Tanju Nišavić za njenu zamjenicu.
Katnić je uoči sjednice dostavio zahtjev predsjednici Tužilačkog savjeta i vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maji Jovanović za izuzeće čanova Tužilačkog savjeta, Miloša Vuksanovića, Siniše Gazivode, Steva Muka i Andreja Milovića.
Većina Tužilačkog savjeta bila je protiv Katnićevog zahtjeva da se prekine postupak koji se vodi radi utvrđivanja da li je ostvario pravo na starosnu penziju, do okončanja upravnih postupaka pred Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Ministarstvom odbrane.
Osam članova TS-a bilo je za, dva protiv.
Fond Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), nakon zahtjeva Tužilačkog savjeta, dostavio je podatke Sekretarijatu TS-a u kojem su naveli da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima (64 godine i 8 mjeseci života i 41 godinu i 4 mjeseca staža osiguranja), te da je ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju shodno članu 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Danas je bio posljednji dan mandata glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji će nakon šest i po godina na čelu Specijalnog državnog tužilaštva, odlukom Tužilačkog savjeta razriješen funkcije i poslat u starosnu penziju.
Time je završena era ključnog čovjeka u pravosuđu, čiji rad su pratile brojne optužbe da je bio čuvar DPS interesa i fioka, a zbog čije smjene se, između ostalog, više od godinu kontinuirano radilo na izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, ali i izmjenama uslova za raniji odlazak u mirovinu..
Milivoje Katnić - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
REGION
Sjednica Tužilačkog savjeta u četvrtak: Da li će Katnić biti penzionisan?
Milivoje Katnić - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
REGION
Katnić : Ista grupa tokom godine kroz luku Bar provukla dvije do tri tone kokaina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala