- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Eskobarov plan: Pritisak na Srbiju sa dve strane, preko Srpske i Kosova

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Iz govora Gabrijela Eskobara pred američkim Senatom možemo da zaključimo da će SAD u narednom periodu još više pojačati pritisak na Srbiju, a on će se primarno vršiti kroz pitanja Republike Srpske i Kosova i Metohije, mišljenje je Danijela Igreca, magistra prava i stručnjak za spoljnu politiku iz Slovenije.
Eskobar je rekao da je BiH na vrhu liste američkih prioriteta, čak ispred Kosova i Metohije, pri čemu je upozorio aktere koji se angažuju u, kako je rekao, korumpiranom, destabilizujućem i antidemokratskom ponašanju da će „biti posledica". Kakvih, nije precizirao, ali je zvučao preteće.

Pritisak i na Srpsku

Priča o korupciji u BiH koju je u svom istupanju u Senatu potencirao Eskobar je, kako ističe Danijel Igrec, samo paravan za novi napad na Srpsku i na Milorada Dodika. To, prema njegovim rečima, potvrđuje i činjenica da američki izaslanik otvoreno govori da će sarađivati sa opozicijom u RS i da će raditi na tome da Dodika, kako je rekao, onemoguće u tome da napravi još veću štetu.
Problem je samo, ističe Igrec, što ono što je za Eskobara šteta zapravo predstavlja korist za Srpsku koja pokušava da vrati otete nadležnosti koje joj pripadaju po Dejtonu. Igrec napominje da je u BiH na delu klasična zamena teza čija je meta ne samo Srpska već i Srbija.
„Napadi na Srpsku i na njeno rukovodstvo su sastavni deo specijalnog rata koji SAD vode protiv Srbije. Na delu je klasična zamena teza – Srbi, koji se bore za očuvanje Dejtonskog sporazuma i primenu Ustava, proglašavaju se za separatiste i razbijače BiH, dok se zagovornici unitarističke bosanske države slave kao napredni i demokratski političari, iako su upravo oni ti koji podrivaju ustavni poredak i vladavinu prava u BiH,“ objašnjava naš sagovornik.
Igrec smatra da Vašington na Dejtonski sporazum nikada nije gledao kao na dokument trajnog karaktera, već kao na prelazno rešenje koje u jednom trenutku treba zameniti centralističkom agendom. To se, dodaje on, sada upravo i dešava.

Cilj uništiti RS

„Njima je cilj ukidanje Republike Srpske, njeno utapanje u BiH. Cilj je dezorijentisati Srbe, oduzeti im institucije, razbiti njihovo jedinstvo kako bi ih na kraju lakše uvukli u NATO pakt. Zato i podržavaju secesionističku politiku Sarajeva, zato i podržavaju nezavisno Kosovo, zato i ne reaguju kada Priština kaže da neće formirati ZSO, jer to odgovara američkim interesima,“ ističe on.
Igrec kaže da se ne može govoriti o Srpskoj a da se zaobiđe Kosovo i Metohija jer je smatra pristup isti.
„Čestitke američkog predsednika Bajdena povodom Dana državnosti Kosovu, u kojoj se od Srbije otvoreno traži da pogazi svoj suverenitet i da se odrekne svoje teritorijalne celovitosti pokazuje da Vašington želi što pre da sprovede svoje geostrateške interese u regionu i zato sad i pojačava svoj agresivni nastup prema Srbiji. Uz to, zajednička poseta Eskobara i Lajčaka Prištini pokazala je da je Vašington na mala vrata pristupio pregovorima između Beograda i Prištine,“ ističe on uz konstataciju da je sličan scenario pisan i za RS.

Insistirati na Dejtonskom sporazumu

Po njegovom mišljenju, Srbija treba da se dosledno i uporno drži onoga što joj garantuje međunarodno pravo. Najviši državni i nacionalni prioriteti Beograda, uveren je on, moraju da budu očuvanje samostalnosti Republike Srpske i odbrana suvereniteta na KiM.
„Zato država mora da insistira na nastavku primene Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244 i da u svim tim procesima traži podršku ali i aktivno učešće svojih saveznika, pre svega Ruske Federacije i NR Kine,“ mišljenja je naš sagovornik.
Inače, Eskobar je govoreći u potkomitetu Senata o evropskoj i regionalnoj sigurnosnoj saradnji na pitanje republikanskog senatora Rona Džonsona zbog čega je Dejtonski mirovni sporazum još na snazi, odgovorio: „Dejton bio uspešan u očuvanju mira 25 godina, i to je važan dokument u osnovi njihove politike, ali je cilj Amerike da BiH integriše u EU.“
Eskobar je takođe rekao da su SAD uverene da mogu da poboljšaju stanje u BiH kroz ograničene promene pravnog okvira i vrate je na evropski put, a na pitanje šta je u BiH „pošlo po zlu“ i „zašto nismo otišli dalje od Dejtona“ rekao da je ključni problem korupcija. Istakao je i da je vladavina prava sve slabija u BiH i da je obaveza domaćih aktera u BiH, ali i međunarodne zajednice da se to promeni. Mi imamo plan za BiH i ostvarićemo ga, istakao je Eskobar.
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
REGION
Eskobar: SAD uverene da mogu da poboljšaju stanje u BiH
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
REGION
Providna igra protiv Srpske i specijalni zadatak — uvlačenje Bosne i Hercegovine u NATO
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
REGION
Željka Cvijanović o Eskobaru i opoziciji: Pravi se dogovor sa nekim ko nema većinsku podršku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala