- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Eskobar: SAD uverene da mogu da poboljšaju stanje u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su SAD uverene da mogu da poboljšaju stanje u BiH kroz ograničene promene pravnog okvira i vrate je na evropski put.
Eskobar je u obraćanju u američkom Kongresu istakao da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je „jako težak akter“, nije jedini problem, prenosi RTRS.
„Temeljni problem u BiH nije etnonacionalizam, već korupcija. Ona sprečava BiH da napreduje, ona je treća po korupciji u Evropi, ima najveću stopu odliva stanovništva i sve je to bitno usporava na putu integracija. Mi se borimo da odnosi budu bolji, da stanje bude bolje, da odnosi između Bošnjaka i Hrvata budu bolji, da se Srbi vrate u institucije. Dok se to ne desi, mi radimo sa opozicijom i radimo na tome da Dodika onemogućimo u pravljenju još veće štete“, rekao je Eskobar.
Eskobar se požalio da proces integrisanja BiH u EU ide sporo, navodeći da je s jedne strane u pitanju zamor EU od proširenja, a s druge nespremnost aktera u BiH da sprovode neophodne reforme.
Eskobar smatra i da su neophodne postepene promene Ustava BiH, da Izborni zakon treba promeniti i SAD će, kako je dodao, na tome nastaviti da rade.
Upitan „šta je pošlo po zlu“ i „zašto nismo otišli dalje od Dejtona“, Eskobar je istakao da je ključni problem - korupcija.
„Ona je zarobila BiH i ima užasne posledice. Ne samo kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, već i odlaska ljudi. Međutim, uvereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put“, rekao je on.
Istakao je i da je vladavina prava sve slabija u BiH i da je obaveza domaćih aktera u BiH, ali i međunarodne zajednice da se to promeni.
Mi imamo plan za BiH i ostvarićemo ga, istakao je Eskobar.
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
REGION
Eskobar: U BiH neće biti rata ni Vojske Republike Srpske
Željko Komšić i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
SRBIJA
„Sitni prevarant i manipulant“: Dodik o „čestitki lažnoj državi od lažnog člana Predsedništva BiH“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala