- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena čudovišna radio-galaksija

© Depositphotos.com / Shad.offSpiralna galaksija
Spiralna galaksija - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Astronomi su upravo pronašli čudovište od galaksije, koja je udaljena oko tri milijarde svetlosnih godina od nas, „Alkionej“ je ogromna radio-galaksija koja doseže 5 megaparseka u svemir, što je 16,3 miliona svetlosnih godina i čini najveću poznatu strukturu galaktičkog porekla.
Ovo otkriće ukazuje na naše propuste u razumevanje ovih gorostasa i onoga što pokreće njihov neverovatan rast. Ali novo otkriće bi moglo da pruži put ka boljem razumevanju, ne samo džinovskih radio-galaksija, već i međugalaktičkog „posrednika“ koji lebdi u prazninama svemira.
Ogromne radio-galaksije su još jedna misterija u univerzumu punom misterija. Sastoje se od galaksije domaćina (to je jato zvezda koje kruže oko galaktičkog jezgra koje sadrži supermasivnu crnu rupu), kao i kolosalnih mlazova i režnjeva koji izbijaju iz galaktičkog centra.
Ovi mlazovi i režnjevi, u interakciji sa međugalaktičkim medijumom, deluju kao akcelerator čestica koji ubrzavaju elektrone koji proizvode radio-emisiju.
Naučnici su prilično sigurni da znaju šta proizvodi mlazove: aktivna supermasivna crna rupa u galaktičkom centru. Crnu rupu nazivamo „aktivnom“ kada guta (ili „nagomilava“) materijal sa ogromnog diska materijala oko sebe.
Ali ne može sav materijal u akrecionom disku neizbežno da završi u ušću crne rupe, njegov mali deo nekako dolazi iz unutrašnjeg područja akrecionog diska do polova, gde se izbacuje u svemir u oblik mlaza jonizovane plazme. Ovi mlaznjaci mogu da putuju velike udaljenosti pre nego što se prošire u džinovske klapne koje emituju radio-talase.
To je klasičan proces, čak i Mlečni put ima te režnjeve. Ali ono što ne znamo je zašto u nekim galaksijama one rastu do ogromnih veličina, stvarajući džinovske radio-galaksije, piše „Sajens alert“.

„Alkionej“ još uvek raste

Nakon što su stručnjaci izmerili režnjeve, pokušali su da istraže o kakvoj je galaksiji reč. Otkrili su da je to prilično normalna eliptična galaksija sa supermasivnom crnom rupom u centru koja je oko 400 miliona puta masivnija od Sunca. Oba ova parametra su zapravo „mala“ za džinovske radio-galaksije.
„‘Alkionej‘ i njegova galaksija domaćin su zapravo obični – ukupna niskofrekventna gustina svetlosti, zvezdana masa i masa supermasivne crne rupe su niže od onih kod džinovskih radio-galaksija srednje veličine. Tako da veoma masivne galaksije ili centralne crne rupe nisu potrebne za formiranje takvih divovi“, navode naučnici.
„Alkionej“ se može nalaziti u oblasti prostora koja je manja po gustini od prosečne, što dovodi do bržeg širenja. Šta god da je razlog, izgleda da galaksija i dalje raste i postaje sve veća.
Studija pod nazivom Otkriće radio galaksije od najmanje 5 Mpc uskoro će biti objavljena u časopisu „Astronomija i adtrofizika“, prenosi B 92.
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Snimak iz unutrašnjosti „malog Sunca“: Fuzija „svetog grala“ fizike /video/
Zemlja i Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta će to uskoro udariti u Mesec: Objavljena ispravka
 - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Meksički meteorit stariji od Sunca otkriva rane faze formiranja Sunčevog sistema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala