- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Snimak iz unutrašnjosti „malog Sunca“: Fuzija „svetog grala“ fizike /video/

CC0 / Unsplash/Jonathan Borba / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Pre nekoliko dana svet je oduševila vest da je postignut značajan korak u ovladavanju fuzijom, koju mnogi nazivaju „svetim gralom“ fizike, a sada imamo prilike i da zavirimo u unutrašnjost reaktora.
Fuzijski naučnici, okupljeni u jednom od najvećih istraživačkih konzorcijuma – „EURO fjužen“, oborili su novi rekord oslobađanjem trajne fuzijske energije od neverovatnih 59 megadžula.
Ovo dostignuće na JET-u u Velikoj Britaniji, najvećem i najmoćnijem operativnom tokamaku na svetu, demonstracija je punog potencijala fuzije u isporuci sigurne, održive i niskougljenične energije.
Sada se pojavio i snimak iz samog reaktora, pa imamo priliku da vidimo kako je to zaista izgledalo.
Inače, fuzija je proces spajanja jezgra lakih atomskih elemenata pri čemu se oslobađa ogromna količina energije. Na primer, pri fuziji svega pet grama materijala dobije se energije koliko i izgaranjem 60 tona vrlo kvalitetnog ugljenika. Fuzija se odvija na Suncu i ostalim zvezdama, a reč je o naizgled jednostavnoj reakciji, prenosi Jutarnji list.
Kvantna fizika — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Neverovatan uspeh naučnika u ovladavanju „svetim gralom fizike“: Oboren rekord u nuklearnoj fuziji
Evropska organizacija za nuklearno istraživanje, poznatiji kao CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica. - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkrivena misteriozna Iks-čestica: Pojavila se posle Velikog praska, različita od svega što postoji
Najveća i najvažnija istraživanja CERN-a obavljaju se u Velikom hadronskom sudaraču, podzemnom tunelu dugačkom 27 kilometara na granici Švajcarske i Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Akcelerator čestica u CERN-u počinje ponovo da radi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala