- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov o pozivima Zapada da se proveri povlačenje ruskih trupa: Elementarno nevaspitanje

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Pozivi Zapada da se proveri povlačenje ruskih trupa nakon završetka vežbi predstavljaju nevaspitanje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posle sastanka u formatu „2+2“ na kojima su učestvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije i Brazila.
„Šta god da radimo na svojoj teritoriji, Zapad smatra da ima pravo da nam govori kako treba da se ponašamo. To je elementarni nedostatak vaspitanja“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, „to se ogleda u poslednjim pozivima: hajde da proverimo šta Rusija tamo radi, rekli su da su vežbe završene, ali ne verujemo, imaćemo mogućnost da proverimo sa satelita i koristeći druge informacije obaveštajnih službi“.
On je dodao da je Rusija iznenađena kontinuiranom histerijom na Zapadu oko navodne ruske „invazije“ na Ukrajinu.
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
RUSIJA
Savet iz Moskve: Učesnici u histeriji o „ruskoj invaziji“ neka posete lekara
„Naravno, ovo (neprekidna histerija na Zapadu oko navodne invazije Rusije na Ukrajinu) ne bih rekao da nas zabavlja, ali izaziva duboke nedoumice“, rekao je Lavrov .

Dijalog o ruskim predlozima

Šef ruske diplomatije je napomenuo da je Zapad izrazio spremnost da se uključi u dijalog o temama koje se tiču stvaranja i razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa, transparentnost vežbi koje se održavaju i obnavljanje kontakata između vojske.
Kako je naveo, Rusija je spremna da razgovara sa Zapadom o bezbednosnim pitanjima, ali ne na uštrb razgovora o ključnim zabrinutostima Moskve.
„Smatramo pozitivnim korakom i bićemo spremni za takav dijalog, ali ni u kom slučaju ne na uštrb razjašnjenja suštinskih pitanja našeg stava, koja se odnose na potrebu da se zaustavi nepromišljeno kretanje NATO-a ka istoku, i tražiti druge načine da se osigura bezbednost svih evroatlantskih zemalja“, naglasio je ruski ministar i dodao da je o tome podrobno govorio predsednik Rusije Vladimir Putin.
Ministar je primetio da je Zapad kao sopstvene predloge o bezbednosti izneo one inicijative koje je prethodno iznela Moskva, ali su odbačeni.
„To nisu toliko predlozi Zapada, koliko su predlozi Rusije koje je Zapad dobijao poslednje dve-tri godine i dosledno odbijao, ali sada, kada smo zaoštrili problem bezbednosti u Evropi, morao je da se složi i čak ih predstavio kao svoje inicijative“, objasnio je Lavrov.
On je objasnio da se to tiče predloga ruskog predsednika da se proglasi moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, kao i niza inicijativa Generalštaba podnetih NATO-u na razmatranje, uključujući mere za izgradnju poverenja i dijalog između vojnih resora.
„Sada je Zapad u svojim odgovorima, koje smo dobili, izložio sve te oblasti, izražavajući spremnost da vodi, kako je rečeno, ozbiljan dijalog o ovom pitanju“, zaključio je on.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.
Histerija oko navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu traje već nedeljama. Iako je Moskva više puta demantovala da ima takve namere, zapadni mediji i političari ne prestaju da ponavljaju istu mantru. Štaviše, traže da Rusija povuče trupe koje izvode vojne vežbe na sopstvenoj teritoriji. Čak su i ukrajinski zvaničnici više puta saopštavali da nemaju informacije da Rusija sprema napad na njihovu zemlju.
Ministar spoljnih  poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
RUSIJA
Lavrov: Izveštaji o invaziji ─ prodaja magle i informacioni terorizam
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala