- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Izveštaji o invaziji ─ prodaja magle i informacioni terorizam

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih  poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Zapadni izveštaji o navodnoj predstojećoj „invaziji“ Rusije na Ukrajinu predstavljaju prodaju magle, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Kakav je sada stav Zapada? Zahtevamo da Rusija prekine vojne vežbe, da povuče svoje trupe. Rusija kako je planirala, tako i izvršava svoje planove. Sad je došlo vreme da delimično završimo vežbe, (trupe) počinju da se vraćaju u svoje stalne baze. A Zapad, uveravam vas, ako već nije rekao, sigurno će reći: vidite kako smo ih pritisli, kako je (predsednik SAD) Bajden viknuo i odmah su se uplašili i ispunili naše zahteve. To je to. To je prodaja magle i naše zapadne kolege su u tome veoma uspele“, rekao je Lavrov posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevom Rauom.
Ruski ministar je naveo da se vojne vežbe na teritoriji Rusije odvijaju po ranije predviđenom rasporedu.
„Što se tiče vežbi koje Rusija izvodi, još jednom ću naglasiti: na svojoj teritoriji i u skladu sa sopstvenim planovima, one počinju, izvode se i završavaju kako je planirano. O tome smo više puta govorili“, rekao je Lavrov.
Ministar je istakao da se ove vežbe održavaju „bez obzira na to šta ko mislio, ko će i kako da histeriše oko toga, ko i kako sprovodi pravi informacioni terorizam“.
Spekulacije Zapada o rusko-beloruskim vežbama Lavrov je nazvao paranoičnim.
„Ranije sam komentarisao spekulacije o tome da su rusko-beloruske vežbe organizvane kako bi se Ukrajina napala sa severa, da bi se zauzeo Kijev. Svi ovi potpuno paranoični scenariji su objavljivani više puta, i to u solidnim medijima, nažalost. Ali, po svemu sudeći, uzbuđenje i potreba koju doživljavaju dirigenti i scenaristi svih ovih akcija takođe su dominirali i medijima“, istakao je on.

Predlog o obnovljenom dijalogu u OEBS-u

Lavrov je dodao da Rusija smatra zanimljivim predlog Poljske o obnovljenom dijalogu o evropskoj bezbednosti u okviru OEBS-a, ali za Moskvu pregovori sa SAD i NATO-om ostaju glavni.
„U kontekstu iznalaženja puteva za prevazilaženje rastućih tenzija u evroatlantskom području, razgovarali smo o poljskoj inicijativi, kojom se predlaže da se u OEBS-u započne neformalni obnovljeni dijalog o evropskoj bezbednosti“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Poljske koji trenutno predsedava OEBS-om Zbignjevom Rauom.
„Ovaj predlog smatramo zanimljivim, jer pokazuje razumevanje za postojeće probleme i želju da se nešto uradi kako bi se ti problemi skinuli sa dnevnog reda“, konstatovao je on.
Istovremeno, šef ruske diplomatije je istakao da je za Moskvu u ovoj fazi glavni dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om.
Prema njegovim rečima, „u nedostatku napretka na američkom i NATO koloseku, razgovor u Beču očigledno neće dati rezultata i to svi shvataju“.
Kako je naveo, Rusija će nastaviti dijalog sa SAD i NATO-om o bezbednosnim pitanjima, jer postoje šanse da se postigne dobar rezultat.
Nastavićemo dijalog o razjašnjavanju stavova Zapada o tome koliko su članice NATO-a sposobne za dogovor u pogledu sprovođenja ovog principa nedeljivosti bezbednosti i, naravno, vodićemo stručne konsultacije kako bismo usaglasili pristupe konkretnim pitanjima, bilo da su to rakete srednjeg i kratkog dometa ili smanjenje vojnih rizika“, precizirao je Lavrov.
On je objasnio da bečki bezbednosni dijalog na platformi OEBS-a rizikuje da se „razlije“ na manje tokove.
„To će biti još jedan format diskusije... I rizikujemo da dođemo do situacije da se sav ovaj dijalog razlije na manje tokove i da ćemo samo imitirati aktivnosti. A srž problema će ostati nerešena“, istakao je ministar.
Lavrov je konstatovao da je jedan od glavnih izazova sa kojima se OEBS sada suočava zajedničko razumevanje bezbednosne arhitekture.
„Polazimo od činjenice da je jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava OEBS postizanje zajedničkog shvatanja fundamentalnog principa za celokupnu evropsku bezbednosnu arhitekturu, principa nedeljivosti te same bezbednosti, principa jednake i nedeljive bezbednosti“, naglasio je Lavrov.
On je podsetio da taj princip zahteva „izbegavanje bilo kakvih dejstava koja će ojačati nečiju bezbednost nauštrb bezbednosti bilo koje druge zemlje“.
Ruski ministar dodao je da očekuje da će dobiti suštinske odgovore od evropskih zemalja na svoju poruku o principima nedeljivosti bezbednosti.
„Da bih razjasnio pristupe naših kolega, čiji su lideri potpisali dokumente (OEBS-a), uputio sam poruku ministrima spoljnih poslova relevantnih zemalja u Evropi sa molbom da razjasne kako oni sami shvataju set ovih obaveza koje nazivaju principima nedeljivosti bezbednosti. Očekujem da će takvi odgovori u suštini doći“, ocenio je Lavrov.
Rusija računa da će sadašnji predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju pomoći u rešavanju krize u Ukrajini, naveo je Lavrov.
„Posvetili smo posebnu pažnju ukrajinskoj krizi, potvrdili da ne postoji alternativa za implementaciju minskog paketa mera. Očekujemo da će sadašnje predsedavanje, uključujući preko svog predstavnika u Ukrajini i u kontakt grupi, olakšati kretanje u ovom pravcu što je pre moguće i što odgovornije“, zaključio je Lavrov.

Moskva uskoro predaje odgovor SAD i NATO-u

Odgovori Rusije na pisma Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a po pitanju bezbednosnih garancija biće u najskorije vreme predati Vašingtonu i Briselu, izjavio je ruski ministar.
„Što se tiče toga da li ovo znači kraj priče? Ne, to nije kraj priče. Juče sam izvestio predsednika Putina i naglasio da su naši predlozi, koje je on u principu odobrio i koji će sada biti finalizovani i u najskorije vreme predati našim američkim i partnerima iz NATO-a, oni polaze od održavanja integriteta ruske pozicije“, objasnio je Lavrov.
Prema rečima ministra, koraci navedeni u ruskom odgovoru su „naravno važni kao praktični koraci ka deeskalaciji“.
„Ali ovi koraci će biti efikasni ako se pod njima postavi čvrst pravni temelj, a pre svega u smislu tumačenja principa nedeljivosti bezbednosti, koji naše zapadne kolege besramno iskrivljuju, tumačeći ga isključivo kao slobodu izbora vojnih saveza“, zaključio je Lavrov.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala