- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Austrija ukida skoro sve korona mere, razmatra se i privremeno obustavljanje obavezne vakcinacije

© AP Photo / Vadim GhirdaStanovnici Beča uoči stupanja na snagu odluke o zaključavanju zbog korone
Stanovnici Beča uoči stupanja na snagu odluke o zaključavanju zbog korone - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Vlada Austrije odlučila je da ukine skoro sve korona mera od 5. marta, a već od 19. februara neke od mera prestaće da važe. Razmatra se i privremeno obustavljanje obavezne vakcinacije, koja je uvedena pre desetak dana.
Većina mera protiv virusa korona koje su sada na snazi u Austriji više se neće primenjivati od 5. marta, osim u vrlo ranjivim područjima poput staračkih i penzionerskih domova kao i u bolnicama.
Već od 19. februara umesto 2G pravila (dozvoljen pristup samo onima koji su potpuno vakcinisani ili preležali virus), biće vraćeno pravilo 3G (vakcinisani, preležali, negativni na testu). Posle 5. marta, nijedan od ovih uslova neće biti neophodan za mesta na kojima se sada traži, osim za bolnice, staračke i penzionerske domove, dok će za odlazak na posao važiti 3G pravilo.
Tako će nevakcinisani moći da uđu u hotele, restorane, na javne događaje, navodi austrijska agencija APA.
Noćna gastronomija se takođe ponovo otvara, a ukida se zabrana konzumacije na manifestacijama tj. javnim okupljanjima, prenose austrijski mediji.
Obaveza nošenja maske se takođe ukida od 5. marta. To ne važi u ranjivim područjima, gde će i dalje morati da se nosi FFP2 maska. Nošenje tih maski ostaje na snazi i u javnom prevozu, uključujući i stanice, supermarketima, apotekama, bankama i poštama. U svim ostalim područjima ostaje samo preporuka korišćenja FFP2 maski, koja se odnosi na zatvorene prostorije.
Redovno i masovno testiranje će se nastaviti, rekao je ministar zdravstva Volfgang Mikštajn, ali će se i ono razmotriti, jer „redovno testiranje ljudi bez simptoma koji su primili buster dozu vakcine nema mnogo smisla, a puno košta“.
Mikštajn je najavio je da će se promeniti režim ulaska u zemlju, pa će u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali kovid19 ili imaju negativan test.
Kancelar Karl Nehamer je podsetio da je odluka vlade preporuka, a da pokrajine mogu same odlučiti da li će zadržati neke mere, te saopštio da je pokrajina Beč najavila da će zadržati mere i da će dalje analizirati situaciju.
Savet za upravljanje pandemijom GECKO naveo je da će četvrta doza vakcine možda biti potrebna pre sledeće zimske sezone, odnosno otprilike od septembra.
Vakcinacija protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SVET
„Možda ukinemo obaveznu vakcinaciju“: Austrijski premijer iznenadio javnost
Medicinski tehničar priprema špric sa vakcinom  - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SVET
Obrt u Austriji! Tek što je krenula obavezna vakcinacija, virusolog tvrdi da ona nije potrebna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala