- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Neprijatelj Ukrajine nije Rusija, već ukrajinska „elita“

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Poziv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog državnim službenicima i oligarsima da se vrate u zemlju pokazao je da neprijatelj ove zemlje nije Rusija, već ukrajinska „elita“, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
a„Nakon što je predsednik Ukrajine zatražio od državnih službenika, oligarha i poslanika koji su napustili zemlju zbog straha od rata i nespremnosti da brane svoju domovinu da se vrate, postalo je jasno da neprijatelj ove države nije Rusija. Neprijatelj Ukrajine je njena ‘elita’“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.
Prema njenim rečima, nakon što je Zelenski rekao da je „objava datuma ‘invazije’ zastrašivanje, postalo je jasno da Sjedinjene Američke Države nisu prijatelj ove zemlje“.
„Nakon što je predsednik Ukrajine izjavio da ima apsolutno sve obaveštajne podatke o agresoru, da je ukrajinska vojska jača nego ikad, a na dan ‘napada’ koji su objavili Amerikanci u Ukrajini će se održati velike najavljene manifestacije u cilju jačanja imidža, sve je postalo jasno“, dodala je portparolka.
Zelenski se u ponedeljak obratio svim državnim službenicima koji su napustili zemlju ili planiraju da odu, pozivajući ih da se vrate u roku od 24 sata, jer im je narod poverio da „upravljaju zemljom i štite je“. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine izjavio je da se van zemlje nalazi 23 poslanika Vrhovne rade.
Ukrajinski lider je takođe u ponedeljak potpisao ukaz kojim je 16. februar proglašen za Dan jedinstva. Uredbom je predviđeno da se na taj dan na objektima u svim naseljima podigne zastava Ukrajine, a u 10 časova po lokalnom vremenu svira himna.
Američki mediji ranije su javili da je predsednik SAD Džozef Bajden rekao saveznicima da bi „ruska invazija“ na Ukrajinu mogla da počne 16. februara.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Kako je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve povode za konfliktnu situaciju oko Ukrajine. Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da histerija oko Ukrajine, koju raspiruje Zapad, ima za cilj da pokrije činjenicu da Kijev sabotira Minske sporazume o Donbasu.
Ruski graničari pored ograde podignute na Krimu na granici sa Ukrajinom - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Prvi bezbednjak Ukrajine: Bez panike, nema naznaka da Rusija sprema invaziju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala